Мировић: Учињено много на повезивању Срба из региона с матицом

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се на Конференцији српских националних организација из земаља региона, која се одржава у Матици српској, а на којој учествују организације из Македоније, Румуније, Мађарске, Албаније, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске, Словеније и Србије.
m
Фото: vojvodina.gov.rs

Поздрављајући учеснике скупа, Мировић је рекао да је Покрајинска влада у протекле четири године учинила конкретне ствари и направила значајне кораке у циљу оснаживања Срба који живе у земљама региона.

Учинили смо много како бисмо Србе из региона повезали с матицом. Ово је непрестана борба која траје вековима и тако ће бити и у будућности због чега морамо истрајати на повезивању, заједничким програмима, очувању баштине, борби за наш идентитет, јединство, заједништо, писмо, језик и традицију, рекао је Мировић, оцењујући да Матица српска управо ту мисију има од 1826. године.

Председник Покрајинске владе је подсетио на то да је потписан стратешки документ о сарадњи који је повезао Војводину и Републику Српску и који је, како је оценио, донео конкретне резултате јер је реализован читав низ заједничких акција у областима културе, привреде и повезивања локалних самоуправа.

Наставили смо са издашнијом финансијском подршком нашим институцијама у Мађарској и Румунији, помогли смо организацијама у Хрватској, а први пут Покрајинска влада помогла је и српске институције у Црној Гори, казао је Мировић.

Он је навео да постоји потреба за конкретнијим учешћем на пројектима очувања наше баштине, пре свега на територијама Албаније и Македоније.

Темама опстанка и очувања идентитета нашег народа увек ћемо се бавити и бићемо увек поносни на то што помажемо српски народ и његове установе и организације у земљама у окружењу, истакао је Мировић.

Председник Матице српске Драган Станић рекао је да сви заједно морамо бити окупљени око једне идеје, идеје да унапредимо Србију и српски народ где год да живи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести