Мишел: Улазак Србије у ЕУ од кључног значаја за заједничку будућност

БЕОГРАД: Процес приступања Европској унији је од фундаменталног значаја за заједничку будућност Србије и Уније, изјавио је данас у Београду председник Европског савета Шарл Мишел и навео да је Србија направила велики корак отварањем додатних поглавља што је, како је истакао, "знак поверења".
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

"Уверен сам да ћемо данас предузети кораке у правом смеру зато што осећамо да постоји нешто веће од нас", поручио је Мишел након обиласка Научно-технолошког парка са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабиће, а где је потписан уговор о заједничкој сарадњи Србије и ЕУ.

Мишел је казао да су заједнички принципи и вредности на којима се заснива ЕУ слобода, владавина права и просперитет, али да се данас говори о сигурности и стабилности.
"To је оно што је за нас доведено у питање, а ако заједно радимо и идемо у истом смеру имаћемо и исту заједничку будућност", казао је Мишел.

Нагласио је да Србија није само партнер већ и пријатељ ЕУ и изразио је задовољство што је поново у Србији и што има прилику да посети Научно-технолошки парк и српске фирме које су, како је истакао, део заједничке будућности ЕУ и Србије.

"Овде сам не само да бих посетио српске фирме већ зато што српске фирме јесу део наше заједничке будућности, и због могућност да даље радимо заједно, да убрзамо процес евроинтегација и да гранатујемо бољу будућност свуда на европском континенту", рекао је Мишел.

Додао је да постоји жеља и покаже и лична воља да се направи важан корак у том правцу истичући да је процес приступања од фундаменталног значаја за заједничку будућност ЕУ и Србије.

Желимо да продубимо сарадњу и убрзамо европске интеграције

Шарл Мишел је поручио након састанка са Вучићем, да ЕУ жели да продуби сарадњу са Србијом и другим партнерима у региону, као и да се убрзају европске интеграције.

Захвалио је председнику Вучићу на срдачној добродошлици и још једном честитао на избору за председника Србије.

Желимо да потврдимо нашу пуну посвећеност приступним преговорима Србије ЕУ, истакао је Мишел и навео да ће у јуну бити одржан 27 лидера ЕУ са лидерима са Западног Балкана.

"Желимо да проширимо нас дијалог и продубимо нашу сарадњу и промовишемо мир, стабилност и безбедност. Овај рат против Украјине је заиста уздрмао цео континент", навео је Мишел.

Каже да је тај рат окончао период од 20 година мира за који су се, како је рекао, сви борили.

"После ковида морамо да опорављамо своје привреде и да штитимо једни друге. Нови изазови захтевају нове начине рамишљања и рада. Морамо да убрзамо европске интеграције и да створимо подстицај за реформе. Желимо да дамо конкретне бенефите свим грађанима Србије и свим парнерима у региону и да већ сада почнемо са интеграцијом током приступних преговора, а не да чекамо да се заврше. Имаћемо о томе разговоре у јуну у Бриселу", казао је Мишел.

Нагласио је да његова посета Србији шаље снажан сигнал блиске сарадње између Србије и ЕУ.

Он је додао да је данас посетио Научно-технолошки парк Београд и да је то пример како ЕУ помаже и доприноси европској будућности Србије и заједничким приортиетима.

Када улажемо у српску научну заједницу улажемо у српски народ, јер ваша будућност је и наша заједничка будућност.

Мишел је нагласио да су велике инвестиције ЕУ у целом региону у секторима као што су саобраћај, енергетика и други.

"Овај рат има драмтичан утицај на снабдевање енергентима широм Европе", казао је он и додао да ЕУ помаже и изградњу гасног интерконектора између Србје и Бугарске, чиме помаже гасну диверзификацију Србије.

ЕУ је позвала ЗБ да се придружи заједничког платформи за течни природни гас, навео је он.

"Радујем се да развијамо нашу блиску сарадњу и да видимо и вечерас какве додатне кораке можемо да предузмемо у блиској будуцности, како би ЕУ дала опипљиве резултате Србији", закључио је Мишел.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести