ММФ: Србија постала боље место за пословање

БЕОГРАД: Србија је постала боље место за пословање, изјавио је данас шеф Мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф и истакао да би се у наредном периоду требало фокусирати на реформе у правосуђу како би судски систем био ефикаснији за привреднике.
Džejms Ruf  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Руф је изјавио на предстаљвању 11. издања Сиве књиге 2019 да се у Србији виде добри резултати и да постоји раст привреде и инвестиција, запослености итд.

"Србија је доказ колико је битно да се успостави маркоекономска стабилност. Сада смо у доброј ситуацији што се тиче тога, али смо у претходне три године били највише фокусирани на структурне реформе, пошто је маркоекономска стабилност само један део приче", навео је Руф.

Истакао је да је промењена улога државе која је раније представљала терет за привреду, док сада помаже њеном развоју, а што је учињено кроз смањење учешћа јавног сектора у запошљавању у односу на привреду.

"У Србија је доста урађено, али је још на почетку и доста треба тек да се уради, што се види и по препорукама из Сиве књиге. Када се Србија придружи ЕУ можемо да имамо и много већи раст и успех" , навео је Руф.

Он је истакао да треба убрзати реформе у правосуђу пошто су многе анкете привредника показале да они траже унапређење у тој области.

"То је област која је прилично проблематична - судски систем, спровођење уговора, правовременост, већа предвидивост, трошкови судских поступака и слично".

Руф је казао да у ММФ-у нису стручњаци за право, али да виде да правосудни систем предствља проблем за ефикасније пословање и да та област треба да пожури и сустигне остварени напредак у другим областима.

Навео је да је по њему, такође, кључна препорука, да се поради на политици у оквиру првог поглавља што се односи на умањење пореског оптрећења за ангажовање радне снаге, а посебно за ниже нивое образовања и стручности.

Он је казао и да је ММФ био ангажован и на важној области реструктирирању јавних предузећа и приватизацији.

"Ово је моја последња посета после 3,5 године на челу мисије ММФ-а", казао је Руф и додао да је тужан што напушта ту позицију.

Навео је да је изузетно уживао током мандата пошто је био део приче о успеху који је остварен у Србији.

"Имамо одличну сарадњу са људима из владе. Исто сам срећан што је ситуација много боља него када сма почео. ММФ ће наставити да подржава Србију и обезбедиће подршку колико год она да буде потребна", поручио је Руф.

Фабрици: Ова година је добра за квалитетне реформе

Свесни смо да су реформе сложене и тешке, али ова година је добра за спровођење квалитетних реформи које су потребне Србији, каже шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и поручује да је економска агенда блиска политичкој агенди јер је део истог пакета, и требало би да иду руку под руку. 

На годишњој конференцији НАЛЕД-а на којој је представљено 11. издање “Сиве књиге 2019”, Фабрици је оценио да је 2018. била добра година за Србију и рефоме, те нагласио да треба искористи моменат и у 2019. остати ангажован на унапређењу реформи. 

“То не треба да чини на штету времена и квалитета”, оценио је Фабрици. 

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

За “Сиву књигу” је рекао да је импресиван производ рада НАЛЕД-а и снажан допринос разумевању пословања на терену и тога шта је то потребно фирмама да би привредни амбијент био бољи.

ЕУ, наводи он, кроз три прозора гледа на то какво је стање привредне агенде која се тиче постојећег функционисање тржишне привреде, капацитета Србије да се носи на компетитивним притисцима ЕУ и способности да преузме обавезе у складу са тековинама ЕУ.

“Имамо годишњи извештај ЕК који води реформе у Србији и он каже да је Србија учинила добар напредак и да је умерено припремљемљена за функциноснање тржсишне привреде, решила је дефицит, притисак цена је смањен”, каже Фабрици. 

Наглаисо је да јавни дуг мора да се смањи, буџетски оквир ојача, реформе заврше, а незапосленост жена и младих мора да се реши. 

“Други прозор је капацитет привреде Србије да се носи са надметањем на тржишту ЕУ. У извештају за 2018. наводи се да је Србија умерено спремна и да има добре основе за економске интегарције Србије у ЕУ”, каже Фабрици. 

Навео је и да квалитет образовања мора да се унапреди, те да је то изазов за мала и средња предузећа, као и решити парафиксалне намете.

Трећи прозор су поглавља, каже Фабрици и наводи да је Србија отворила више поглавља која се односе на економску агенду, укључујући и јавне набавке и да су ут ој области најбитиније препруке из “Сиве књиге” 

“Имамо поглавље о јанвим набавкама. Србија се припрема за то поглавље. Да би пословно окружење учинили транспарентијим преко ИПА фондова ЕУ са 2,5 милиона евра подржавамо пројекат чији ће циљ бити нових 750 регулатива које ће бити оптимизоване које су препознали сами привредници”, рекао је Фабрици.

У Биселу се, наводи, разговара о економској агенди за период до 2021. године, а економска агенда је блиска политикој која подразумава реформу државне управе која треба да буде ефикасна и транспарентна, независно и ефикасно правосуђе, које је потребно и грађанима и послодавцима и фирмама, као и слобода говора и медија. 

“ЕУ је природни и први покровитељ привреде у Србији. Србија напредује ка систему ЕУ”, каже Фабрици и додаје да је 67 одсто српског извоза усмерен ка ЕУ, те да се приближавамо циљу од 11 милијарди евра, а да 72,3 одсто страних инвестиција долази из ЕУ. 

Ружић: Ојачаћемо инспекцију, посао за младе инспекторе

У борби против сиве економије важно је ојачати људске и материјалне капацитете инспекције и њену ефикасност, изјавио је данас министар за државну управу и локалну самоуправу Бранко Ружић и најавио да ће ускоро бити усвојен трогодишни план запошљавања младих инспектора и представљен нови модел опремања инспекције. 

На годишњој конефренцији НАЛЕД-а, на којој је представљено 11. издање "Сиве књиге 2019", Ружић је рекао да ова година треба да донесе враћање службеничког звања "инспектор" у службенички систем Србије, а радиће се на томе да инспектори уживају и пуну правну заштиту државе у судским процесима. 

Фото: Танјуг (Видео)

Један од циљева у 2019. години, каже министар, биће нови модел вредновања рада инспектора.

"Желимо да мерило успеха рада једне инспекције не буде број остварених надзора или количина одузете робе, већ мера остварења јавног интереса у сектору у ком ради", поручио је Ружић. 

Министар каже да ће ову годину обележити почетак рада софтвера е-Инспектор, а прве четири - инспекција рада, санитарна, тржишна и управна инспекција почцеле су већ да раде у овој платформи, а до краја године очекује се и да преосталих 38 инспекција почцну рад користећи овај софтвер.

Тај софтвер је, нагласио је Ружић, не доноси само велике директне уштеде кроз дигитализацију већ се у њему први пут креира и картотека комплетне привреде Србије која ће омогућити да се препозна онај њен део који је свесно у сивој зони и према којем ће се усмерити сви репресивни ресурси како инспекција, тако и државних органа. 

Такође, каже министар, софтвер ће омогућити и уједначавање инспекцијске праксе па се, додаје, више неће дешават да два инспектора због истог прекршаја пишу битно различита решења или казне. 

"То ће утицати на бољу судску праксу и укупно бољи ефекат инспекције", рекао је Ружић.

Минитарство за државну управу и локалну самоуправу, каже министар, види НАЛЕД као вредног и поузданог партнера у испуњавању тих циљева. 

"Верујем да ћемо смањити нијансу сиве у нашој економији , као што се надам да ће НАЛЕД-ова Сива књига за следећу годину бити значајно тања као последица рада целе Владе на решавању проблема на које је не само указано у овој књизи, већ је понуђен и начин како ове проблеме решити", рекао је Ружић. 

Михајловић: Храброст за реформе од почетка до краја

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је изјавила данас да је за спровођење реформи најважније да доносиоци одлука буду храбри од почетка до краја, како би се омогућио бољи живот грађанима и олакшало привредницима.

Михајловић је на предстаљвању 11. издања Сиве књиге 2019 је рекла да је Сива књига је сваке године за нијансу дебља, али не зато што влада не ради добро већ баш зато што прави резултате и жели да реформе буду још брже и боље.

"Наши захтеви се у том смислу мењају, у односу на пре 10 година и 2014. када смо кренули у највећу реформу - увођење електронских грађевинских дозвола", навела је Михајловић и додала да су све препоруке НАЛЕД-а произашле из сарадњи са владом.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Нагласила је да је важно да имамо храброст, не само политичку вољу, да донесемо најважније одлуке које можда нису на први поглед лепе и популарне.

"Али и храброст да трајемо док их спроводимо, да нас не уплаше и не зауставе, да будемо брзи до краја у спровођењу реформи. То је одредница свих великих промена и реформи - храброст од почетка до краја".

Михајловић је рекла да је њена препорука да се као држава морамо више позабавити људским ресурсима и донети потребне законе да би државна управа могла да спроведе реформе.

Она истиче да су тимови људи најважнији за било коју реформу, али и да је потребна још боља координација када имамо надлежност више министарстава.

"Без заједничког рада је немогуће спровести реформе и видети како функционишу у пракси. Државна управа мора да буде ефикаснија, мања и боље плаћена. Морамо да имамо државну управу која мора да изнесе све ово што радимо", поручила је Михајловић.

Она је додала да заједно са НАЛЕД-ом ради и на пројекту Етно мрежа, који има за циљ да запосли 1.000 жена са села које чувају нашу традицију, као и да је досада запослено њих 600.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести