Могерини напустила састанак због понашања Харадинаја

БРИСЕЛ: Шефица европске дипломатије Федерика Могерини напустила је данас састанак Савета за придруживање и стабилизацију увређена због инсистирања косовског премијера Рамуша Харадинаја да се повећа учешће САД у процесу дијалога Београда и Приштине.
mogerini
Фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Како Танјуг, незванично сазнаје из бриселских извора, порука ЕУ косовском премијеру Рамушу Харадинају јесте да је Косово мора озбиљно да ради на својој европској перспективи и да искористи прилику коју цео регион има у погледу европске перспктиве.
Раније данас изненада је отказана конференција за медије шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и премијера Косова Рамуша Харадинаја која је била планирана по завршетку сатнка Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Косова. 

Званично објашањење европске стране било је да је разлог отказивања питање агенде.
Косовски дописници из Брисела јављају о лошој амосфери која је владала током састанка Савета за стабилизацију и придруживање између ЕУ и Косова која је одржана јутрос у згради Европског савета. 

Извори са састанка наводе да је косовски премијер Рамуш Харадинај инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ. 
Наводи се и да је шефица ЕУ диплматије то схватила лично и напустила сатанак Савета пре његовог завршетка.

Иначе, ово је прва званична посета Харадинаја Бриселу д преузиања премијерске функције.
Он је поред учешћа на седници Савета за ССП ЕУ и Косова, билатерално разговарао са високом представницом Федериком Могерини и комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести