Могерини више није посредник, процес сада у сигурним рукама

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај изјавио је данас да је изузимање косовског питања из надлежности шефице европске дипломатје Федерике Могерини први корак за заштиту косовске територије од поделе, да САД нису искључене из тог процеса, па да није немогуће ни да у Белој кући буде потписан споразум Београда и Приштине.
Federika Mogerini Foto: Tanjug/video
Фото: Федерика Могерини Фото: Танјуг/видео

Харадинај је, након седнице владе новинарима рекао да су управо идеје о подели косовске територије довеле до тога да су званичници ЕУ утицали на одлагање дијалога, до којег ће, како каже, ипак доћи почетком јула у Паризу.

На питање новинара новинара и да ли ће након Париза бити одржан још један састанак у Бриселу, а затим бити потписан споразум између Београда и Приштине у Белој кући, Харадинај је рекао:

„Не могу да прејудицирам процес. Процес је сада у сигурним рукама. Тај процес је сада ван контроле Могеринијеве. Постигли смо стабилност и то је најважније. Све друго је тешко предвидети, али није немогуће", рекао је Харадинај, пренела је приштинска Газета Експрес.

Харадинај тврди да Могеринијева више није посредник у дијалогу Београда и Приштине, већ да је, како каже, у рукама немачке канцеларке и француског председника, Ангеле Меркел и Емануела Макрона.

Подсетио је да је Могеринијева на прошлонедељном регионалном самиту у Тирани рекла да ако Приштина одлучи да укине таксе, она ће одмах сазвати састанак највиших представника Београда и Приштине.

"Хвала Богу да смо то уочили на време. Иначе, никакве таксе нису наметнуте. Могхерини је завршила свој мандат. Европљани су они који плаћају Могхеринијеву, а њихови званичници су скинули овај план с дневном рада и указали Косову велику част. Хвала им на томе, јер сада можемо да процењујемо како ћемо даље", рекао је Харадинај, пренео је Глас Америке на албанском језику.

Напоменуо је да процес дијалога не искључује улогу САД, те поново одбацио могућност учешћа Русије у том процесу, коју, како је рекао, форсира Србија.

"Русија се дуго повлачи са Балкана, Русија није у нашем плану, ми не припадамо свету Русије, ми припадамо америчком свету. Америка се никада не повлачи. Постоје неке изјаве намењене дневној политици да Берлински самит или самит у Паризу искључује Америку, али Америка није искључена из процеса и верујем да знате зашто вам ово говорим. Нико не може да искључи Америку из процеса на Косову и Балкана. Америка процењује само када је право време за интервенцију и преузимање одговорности", рекао је Харадинај.

Процес дијалога Београда и Приштине за сада остаје блокиран јер Београд условљава свој наставак укидањем такси, које је пристинска влада увела на производе из Србије прошлог новембра.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести