Могерини Харадинају: Нема завере око поделе Косова

ТИРАНА: Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини одбацила је данас у Тирани наводе Рамуша Харадинаја који оптужује њу и председнике Албаније и Србије, као и косовског председника, да су део "плана за поделу Косова".
Predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini  Foto: AP Photo/Francisco Seco
Фото: AP Photo/Francisco Seco

"Нисмо део никакве завере", рекла је Могерини, већ је заједнички циљ да се створе услови, атмосфера и простор како би две стране поново селе за исти преговарачки сто. 
"Поштујемо преговарачке позиције две стране и озбиљно гледамо на улогу посрединка, моју личну улогу, у којој ми не одређијемо садржај будућег споразума, већ омогућавамо разговоре о томе шта правно обавезуући споразум о свеобухватној нормализацији односа може да садржи", одговорила је Могерини албанским новинарима.

Могерини се у Тирани, где се вечерас састаје са председником Србије Александром Вучићем, а сутра ће учествовати на самиту Процеса Брдо Бриони, иначе први пут огласила после састанка о западном Балкану у Берлину.
Могерини је рекла да тренутно не види услове за наставак дијалога Београда и Приштине. 
Она оцењује да је предуслов за то повлачење или суспензија тарифа и да одговорност сада лежи у рукама Приштине.

Убеђена сам да, ако би се тарифе повуке вечерас, сутра ујутру бих сазвала нову рунду дијалога. То би било тешко и болно, као и обично, али можда и продуктивно. Међутим, у одсуству погодне атмосфере, ја не видим песрпективу наставка дијалога. Сада одговорност лежи у рукама оних који одлучују на Косову, пручила је Могерини. 

Федерика Могерини је поручила и да је дијалог Београда и Приштине током година донео важне резултате, како за две стране у процесу, тако и за цео регион. 
Она је оценила да је до застоја у дијалогу дошло управо у тренутку када је могло да се уђе у фазу интензивнијих преговора.

Наш циљ је био и и остаје постизање усаглашеног, правно обавезујућег споразума који ће покрити све аспекте нормализације односа Приштине и Београда, каже Могерини. 
Висока представница ЕУ подсетла је да је до застоја у дијалогу дошло због тарифа које су приштинске власти увеле на робу из Србије чиме су прекршени и споразуми које је Косово потписало. 

Могерини је такође нагласила да су ЕУ, земље чланице, као и други међународни партнери тражили да се повуки или суспенддују тарифе, што се до овога тренутка није догодило.
Мој утисак после Берина је да нисмо близу наставка дијалога, али то не значи да одустајемо од посредовања у дијалогу, каже Могерини. 
Говорећи о погодној атмосфери за наставак дијалога, Могерини је поред укидања приштинских тарифа навела и суспензију кампања за признања, односно повлачења признања косвске независности.

Шефица ЕУ дипломатије у закључку изразила је наду да ће мудрост да победи, јер како је нагласила, нико неће добити ништа од даљег застоја дијалога, а поготово не Косво, Србија и регион.
Помирење и нормализација су, као што је ЕУ и сама научила, база за економски просперитет и интеграцију. Знам колико је то важно за регион и зато је важно да се порцес настави и буде полодоносан уз поштовање свих страна, закључила је Могерини.

Дачић о Тачију и Рами: Врхунац безобразлука!

Данашњи састанак албанског премијера Едија Раме и Хашима Тачија у Тирани пред почетак Самита Брдо Бриони на којем су разговарали о националном уједињењу Албанаца, укидању граница Албаније и Косова, као и о припајању три опстине са југа Србије Косову - врхунац је безобразлука албанских политичара, поручио је вечерас шеф дипломатије Ивица Дачић.  
Дачић истовремено указује да се на овакве идеје о промени границе не реагује, чак ћуте и они који се непрестано позивају на "свети принцип" непроменљивости граница.

"Саопстити захтев за стварање Велике Албаније непосредно пред почетак Самита, који има за циљ регионалну сарадњу, могу само они који тиме желе да пљуну у лице Европској унији и свима који су дошли у Тирану", каже Дачић за Танјуг и пита:
"О чему сада председник Александар Вучић уопште има да прича са Федериком Могерени или са другим светском званицницима док се сви праве глувонеми пред оваквим отвореног претњама великоалбанског фактора? ", рекао је Дачић. 

 Где су сада, пита шеф српске дипломатије, сви они који помињаше до јуче наводно свети принцип непромењивост граница. 
"Или то не важи кад треба да се удари по Србији. Ствари су сада више него јасне: прецизно је речено да се ради на уједињењу албанског фактора, укидању граница између Албаније И Србије и великоалбанским претензијама и на три општине са југа Србије. И ако је од таквих западних мезимаца, превршила је дара меру: нема о чему више да се разговара на разним скуповима сиром света, док се јасно не осуди овај великоалбански договор Тачија и Раме", поручује Дачић. 
Како каже, ми мозда јесмо мали, али нисмо глупи да не видимо да се, док ми разговарамо о компромису, иза наших леђа толерише стварање Велике Албаније.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести