Могерини: Западни Балкан врхунски приоритет

СОФИЈА: Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини каже да ће Западни Балкан бити главна тема састанка шефова дипломатија ЕУ који се данас и сутра састају у Софији. 
Federika Mogerini foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Могерини је најавила да ће разговарати о јачању ЕУ перспективе региона и сарадњи ЕУ и Западног Балкана у области безбедности и одбране.

"Прва тачка наше агенде јесте посао који имамо са Западним Балканом. То је врхунски приоритет за бугарско председавање али и за ЕУ институције", поручила је Могерини по доласку на неформални састанак Савета ЕУ у Софији.

Министри спољних послова земја чланица ЕУ 15. и 16. фербруара учествују на неформалном састанку Савета ЕУ који организије Бугарска као тренутно председавајуча чланица ЕУ. То је и прва прилика да министри ЕУ размотре нову Стратегију проширења за Западни Балкан коју је почетком месеца представила Европска комисија.


Сијарто:Зашто чекати, 2022.реалистична за улазак СРБ
 

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто позвао је ЕУ да убрза процес приступања Србије и Црне Горе ЕУ и оценио да 2022. може бити реалистична за проширење на ове земље.

"Ми подржавамо бржи напредак Србије и Црну Горе. И 2022. година може бити реалистична за проширење ЕУ на Србију и Црну Гору”, поручио је Сијарто.

Министар спољних послова Мађарске каже да је разочаран новом Стратегијом проширења на Западни Балкна. Он је са састанка Савета министра ЕУ у Софији поручио да интеграције и процес проширења морају да буду ”много, много бржи”.


"Видећемо како да ођачамо ЕУ перспективу Западног Балкана и почети са припремама за самит ЕУ Западни балкна који мамо у Софији", поручила је Могерини.

Она је најавила да ће се ЕУ министрима другог дана неформалног састанка Савета ЕУ прикључити министри из земаља региона.

"Са њима ћемо разговарати на првом месту о питањима безбедности и одбране што је врло важно за нашу сарадњу", нагласила је Могерини.

Поред питања Западног Балкана на састанку у Софији ЕУ шефови дипломатија разговарају о ситуацији у Сирији као и о питању денуклеаризације Корејског полуострва.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести