Молебан и литија у Сремској Каменици за очување светиња у Црној Гори

Велики број грађана јуче се одазвао позиву Епархије сремске и Управе парохије сремскокаменичке и лединачке да присуствују молебану у Храму рођења Пресвете Богородице и литији главним улицама Сремске Каменице да би пружили подршку српском народу и Српској православној цркви за очување светиња у Црној Гори и борби против спорног Закона о слободи веросиповести који је донела та држава.
1
Фото: В.Фифа

За време церемоније грађани су ускликивали „Не дамо светиње!”, певали верске песме, носили иконе и заставе, а током литије позивали пролазнике да им се придруже у мирној шетњи градским улицама.

Међу окупљенима био је и председник Покрајинске владе Игор Мировић, као и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Молебан је служио протојереј Гавро Милановић, а међу гостима је био и ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић, кога су грађани поздравили громогласним аплаузом.

Фото: Градоначелник Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић

– Пуно ми је срце када видим порту Храма рођења Пресвете Богородице испуњену братском љубављу – нагласио је Перовић. – Мислио сам да је Бог „затворио небо” током литија само у Црној Гори, те да не пада киша, али видим да, где год се скупе људи у име подршке, нема падавина. Због тога страхујем да наше власти у Црној Гори тим законом не уништавају само правни систем већ се бојим и за вашу сетву и жетву. То је  још један разлог да их људски и братски замолимо да израде бољи закон.

Фото: Dnevnik.rs

Перовић је подсетио на то да није први пут да свештенство с Цетиња прелази Дунав и Саву да би тражило благослов и помоћ за своју невољу. Први пут је то било када су Турци разорили цетињски манастир, други пут када је укинута Пећка патријаршија.

Фото: Dnevnik.rs

– Ево сад трећи пут, трагом бројних Црногораца који у Сремску  Каменицу долазе када их заболи срце, и ја данас дођох у име свештенства Митрополије црногорско-приморске и СПЦ у Црној Гори, јер боли нас и срце и душа пошто је тамо братско неразумевање и једни другима правимо проблеме – закључио је Перовић, напоменувши да је Црногорце наша дражава увек братски дочекивала и давала благослов.

С. К-ч

Фото: В. Фифа

Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести