Момировић:У чијем интересу се организују еколошки протести?

ЛАЈКОВАЦ: Министар грађевинарства Томислав Момировић рекао је данас да су еколошки протести "смислени", али да је питање у чијем интересу се организују и поручио да се Србија неће еколошки очистити тако да се уништи њена економија.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

Министар је приликом почетка радова на изградњи канализације и фабрика за пречишћавање отпадних вода у Лајковцу одговарајући на питање новинара истакао да су еколошки устанци и организиције које стоје иза њих "све до једне финансирани из иностранства".

Рекао је да се у форми борбе против Рио Тинта који нема никакву производњу у Србији, на мала врата стално нападају Колубара, ТЕНТ, Железара Смедерево, РТБ Бор и практично захтева да се та постројења која држе и носе српску економију затворе у име екологије.

"Замислите да смо ми у претходним годинама послушали њих? Ми то никада нећемо дозволити, јер би то значило да више стотина хиљада људи остане без посла, да цена струје буде минимум 100 процената скупља, да наша индустрија изгуби компаративну предност што јесте јефтина струја. Да наша земља изгуби независност", рекао је он.

Додао је да ако држава нема производњу пре свега електричне енергије, а онда и квалитетно снабдевање гасом, онда не може да буде независна.

"Замислите какав је то парадокс када се ви кроз еколошки покрет залажете за уништавање своје економије, а нека сви грађани замисле зашто ови пројекти нису не само незавршени у претходном периоду него ни започети", поручио је он.

Момировић је нагласио и да Србија нема историју инвестиција у пројекте за пречишћавање отпадних вода.

"Ми немамо наслеђе и искуство, зато нам можда и треба мало више времена. Када сам дошао на чело овог министарства мислио сам да ћемо почети пре лета, али када смо покушали да комуницирамо где је и шта је урађено до тада, ми смо видели да постоји неколико постројења на територији целе Србије и практично ниједно не ради. Полако смо почели да подижемо постројења и градимо канализациону инфраструктуру и ово је кров, а тек почињемо", рекао је он.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести