Монд: Хрватска председава ЕУ, а симпатише нацистичку еру

ПАРИЗ: Први пут у Европи од 1945. Хрватска, као земља која председава ЕУ, организовала је догађај "којим се де фацто изражава симпатија према нацистичкој ери", пише француски "Монд".
ustase blajburg
Фото: Youtube Printscreen

"Хрватска, која тренутно председава Савету ЕУ, одала је почаст 16. маја у Загребу и Сарајеву, војницима усташке пронацистичке државе које је убио југословенски покрет отпора 1945", пише париски дневник.

Комеморација жртвама Блајбурга некада је била углавном обележавана у истоименом селу у Корушкој, у Аустрији, где су поражене усташе заробили и ликвидирали комунистички партизани на крају Другог светског рата.

У почетку је манифестација била поверљивог карактера, али после проглашења хрватске независности 1991, постала место је окупљања хрватских националиста и европских нео-нациста, наводи "Монд".

С обзиром да су аустријске власти ове године забраниле окупљање у Корушкој због пандемије корона вируса, хрватски парламент је, како подсећа "Монд", одлучио да обележавање организује на једном гробљу у Загребу и, уз подршку Католичке цркве и националистичке Хрватске демократске заједнице у БИХ, у катедрали у Сарајеву.

"Мада је такав помен уобичајан у Хрватској у последњих 30 година, саопштење да ће мису одржати сарајевски надбискуп Винко Пуљић, дубоко је потресло грађане главног града Босне и Херцеговине", додаје "Монд".

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести