Морамо разумети став САД, то не значи да признајемо Косово

ЊУЈОРК: Морамо да разумемо став САД, али то не значи да ћемо признати независност Косова, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић поручивши да ће Србија наставити да се бори за интересе српског народа.
vucic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Вучић је за Глас Америке (ВОА) казао да не може да разуме оно што пишу поједини наши медији како је Трамп променио политку према Србији да ће све ће бити другачије.

"Они су признали незавиност КиМ и то се неће променити. Ми тражимо да се боримо за свој интерес и да извучемо за наш народ и Србију навише што можемо. Али, крећемо се по танкој жици, у оквирима који су ужасно мали, ломљиви и танки и дајемо све од себе трудећи се да извучемо највише што можемо за нашу земљу".

Вучић каже да се у Србији сви правимо помало блесави као да не знамо о чему се ради по питању КиМ.

Навео је да су власт и међународна заједница 2000. године говорили да је питање КиМ искључиво демократско питање, затим да су говорили "стандарди пре статуса".

Такође, како је рекао, дочекивали су Хавијера Солану из НАТО и говорећи да нису бомбардовали Србију већ Милсосевића и 2004. смо на КиМ имали мартовски погром и паљење српских светиња, рекао је Вучић.

"Реакција наше државе је била никакава. Уместо тога су свађали унутар власти ко ће да буде велика власти".

Вучић додаје да је затим уследило прголашнеје независности Косова 2008. године и да је тада и САД признала Косово, као готово све важне западне земље.

"Је л заиста имислите, иако је Србија јача економски и војно и има веће поштовање и углед усвету да смо у могућности да мењамо одлуку САД?", запитао је Вучић и додао да не жели да изиграва националног хероја.

Истиче да је наша позиција по питању КиМ тешка и да неће бити лакша, као и да је важно што смо показали да можемо да гурамо земљу напред у економском и политичком смислу.

Вучић наводи да су добре последице разговора које је имао са званичницима САД и да ће можда доћи опет за месец дана у САД и да ће имати и "више разговора са свим светским државницима".

Захвалио је америчким званичницима што су хтели да саслушају позицију и мишљење Србије иако ти разговори нису били лаки.

Вучић: Нема потписа за решење Србима ништа, Албанцима све

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да може да се разговара о свему када је реч о компромисном решењу за Косово, али да неће добити његов потпис и подршку да Албанци добију све, а Србија ништа.

На питање да ли ће он бити тај који ће признати Косово, Вучић је за Глас Америке казао да је на то питање одговорио више пута.

"Можемо да разговарамо о свему, само када је реч о компромису, а о томе да Албанци добију све, а да Србија не добије ништа, мој потпис нећете добити никада и моју подршку нећете добити. У овом тренутку сам председник Србије, можете да пронађете неког другог ко ће желети да без икаквог компромиса следећи само нечије ултиматуме да то прихвати", поручио је Вучић.

Он је казао да је нудио компромисна решења, рекавши да је јуче у Њујорку разговарао о различитим опцијама.

"Нису у питању само разграничења. Ми смо разговарали о свему, шта се збивало, како је то ишло, Халстајнова доктрина, па две Немачке, па смо кроз различите модалитете и концепције...много тога смо пролазили у неформалним разговорима", рекао је Вучић.

Вучић је казао и да очекује веома тешке притиске на Београд, да неће бити лако, али да ће се борити.

САД су постигле оно што су хтеле за КиМ још 2008.

Александар Вучић у интервјуу за Глас Америке рекао је да су САД по питању КиМ постигле оно што су желеле још 2008. године и да је зато наша позиција у САД тежа него на другим местима.

Како каже, тада је српска влада након проглашења независности од стране Приштине издала само једно саопштење. Упитан какав би могао да буде крањи исход дијалога између Београда и Приштине, Вучић је подсетио на предлог о разграничењу који нису желели да подрже међународна заједница, Албанци и многи политичари у Србији који су, према његовим речима, спремни да подрже албанске интересе, а да не подрже српске интересе.

"Европска унија посебно Немачка је против разграничења, док су САД отворене и њих не занима какав ће бити договор. Они нису одушевљени Вучићевом идејом јер су они признали КиМ у оваквим границама, али би желели само да се дође до обостраног признања", истакао је Вучић и додао да је позиција Србије тежа у САД него на другим местима због различитих ставова по овом питању.

Вучић је додао да ипак не жели да прича о крањем исходу, јер, како је навео, у том случају би Срби сами хтели да се склоне из преговора што сада он никако не жели. 

Додао је, међутим, да се у последњих шест-седам година појавила у Србији нова сила "којој неки покушавају да објасне како на КиМ постоји мало српских интереса".

Вучић после избора на Косову очекује јачи притисак САД на Приштину

Председник Србије Александар Вучић рекао је да очекује после избора на Косову снажнији притисак САД на Приштину за отпочињање сустинског дијалога.

Вучић је у емисији „Отворени студио“ Гласа Америке подсетио да се Америка од увођења такси залаже за њихово укидање, јер су таксе не само противправне, већ и супротне цивилизацијским нормама и свему оном на чему Америка почива - слободног тржишта, слободног протока капитала и услуга.

„Оне су против свега на чему свет почива. Да ли може САД да изврши снажнији притисак, мислим да може“, казао је он.

Вучић, који се налази у посети САД, каже да сви чекају на расписиваје избора у Приштини и окончање гласања.

„Имате четири политичке листе које су на око 20 одсто због чега је тешко предвидети како ће се кретати ствари“, додао је он.

Казао је да рачуна да ће избори, највероватније, бити одржани 6.октобра, и да се у децембру формира влада у Приштини, након чега би требало очекивати снажнији притисак за отпочињање суштинског дијалога.

„Ја сам саговорницима у САД рекао да смо спремни на дијалог чим укину таксе. Морају да постоје елементарни услови и поверење да о нечему можемо да разговарамо, а ако уводите таксе онда такво поверење не постоји“, закључио је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести