Муижниекс: Уназађена људска права на Косову и Метохији

БЕОГРАД:  Комесар Савета Европе за људска права Нилс Муижниекс оценио је данас да је поштовање људских права на Косову и Метохији назадовало откако је у Приштини изабрана нова косовска влада.
Nils Muižnieks  foto: Tanjug / MUP Republike Srbije
Фото: Tanjug

''''Нисам пажљиво пратио ситуацију на КиМ од ступања на дужност нове владе, али имам утисак да су се ствари назадовале.'''', рекао је Муижниекс за Танјуг.

Када је реч о Приштини и ширем региону за Комесара, који је у прошлогодишњем извештају изразио забринутост за стање људских права на КиМ, проблематично је и што се осуђенима за ратне злочине, како каже, омогућава да јавно иступају и образлажу своје ставове.''''То пре свега вређа жртве злочина, али и отежава процес помирења у региону'''', нагласио је Муижниекс.

Комесар је раније на брифингу за новинаре говорио и о транзиционој правди истичући недавну посету председника Србије Хрватској као напредак у тој области.''''Похвално је што је председник покренуо тему несталих особа јер њихове породице дуго чекају на разрешење тог питања'''', нагласио је Комесар. 

Додао је да је питање транзиционе правде поларизује српско друштво, али да је то дугорочни изазов и да зависи од регионалне сарадње.Указао је да Србија није остварила напредак када је реч о усвајању Закона о репарацијама наводећи да су многе суседне земље тим законом обухватиле и жене жртве сексуалног насиља.

''''Покренуо сам питање код представника власти да се прошири могућност за давање репарација жртвама о чему сам им раније писао, а сада сам усмено инсистирао на томе'''', рекао је Комесар.Муижниекс је похвалио је Србију за изузетан напредак у процесу издавања личних докумената Ромима чиме је број од 30.000 припадника ромске националности без личних исправа сведен на 2000.

Позитивно је оценио и то што о инклузији ромске деце и особа са сметњама у развоју у образовање постоји сагласност свих релевантних чинилаца и јасна политичка воља да се инклузија оствари.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести