Мустафа представио Стратегију рада савета албанске мањине

БЕОГРАД: Председник Национлног савета албанске националне мањине Рагми Мустафа представио је данас делове нацрта Стратегије рада од 2020. до 2025. године, која подразумева и оснивање Завода за културу, штампање Каталога најчешћих албанских имена и презимена, усавршавање наставника, признавање диплома и обезбеђивање школских књига.
ragmi mustafa
Фото: Youtube Printscreen

Мустафа је на састанку, у организацији владиног Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, представио делове нацрта Стратегије из четири области у којима савет има овлашћења, а то су службена употреба језика и писма, информисање, образовање и култура.

Осим штампања каталога, Стратегија, између осталог, предвиђа исписивање назива установа и улица двојезично и употребу албанског у јавним институцијама, унапређење информисања албанске мањине кроз подршку производње медијских садржаја на албанском и професионализацију медијских радника.

У сегменту образовања, осим обезбеђивања уџбеника за основне и средње сколе и признавања диплома, издвојена је и тема стручног усавршавања и професионалног развоја наставника који предају на албанском језику.

Из области културе наглашене су теме изградња интернет платформе "Дигитални музеј", допуњавање књижног фонда на албанском у библиотекама у три општине и оснивање Завода за културу.

На представљању Стратегије, организованом уз подршку мисије ОЕБС, представници министарастава и институција сагласили су се да је та врста координације неопходна и у даљем раду, како би се унапредио положај албанске националне мањине у свим животно важним сегментима.

Представници свих државних институција на састанку су се сагласили да ће пружити пуну и неопходну подршку у реализацији Стратегије НСА.

Данашњем састанку присуствовали су представници Министарства просвете, науке и технлошког развоја, Министарства државне управе и локалане самоуправе, Министарства културе и информисања, Канцеларије за људска и мањинска права, Службе Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Завода за унапређење образовања и васпитања и представници ОЕБС-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести