На Балкану ништа ново после одласка Меркелове

БЕОГРАД: Ово је крај ере коју је обележила Ангела Меркел и почетак доминације социјалдемократа који ће искористити ову прилику да можда формирају владу и верујем да неће одустати од идеје да Олаф Шолц буде нови канцелар Немачке, изјавио је, оцењујући данас одржане парламентарне изборе у Немачкој Стефан Сурлић са Факултета политичких наука.
s
Фото: Tanjug/video

Социјалдемократе од 2002. нису биле у прилици да буду први избор Немаца и желе да искористе историјску прилику и истргну се из загрљаја хришћанских демократа, јер већ годинама трпе критике да нису конзистентни, да су одустали до својих начела и идеологије и да их је Ангела Меркел припојила себи, оценио је Сурлић гостујући на ТВ Танјугу.

Оценио је да ће СДП сада покушати да са два партнера - зеленима и либералима, направи "семафор коалицију црвених, жутих и зелених".

Сурлић сматра да то неће бити лако, јер су им се становишта током кампање битно разликовала.

Шолц је у кампањи био прилично прагматичан, рационалан, слично Ангели Меркел, нема неку посебну харизму, али је улио поверење грађанима и већина их је у њему видела новог канцелара. Он је рекао да ће се водити рачуна о социјалним мерама, нарочито према губитницима пандемије корона вируса, такође да поштује еколошка правила, али никако по цену социјалног мира. Стога је велико питање да ли ће наћи заједнички језик са зеленима и либералима, рекао је Сурлић.

Навео је да је Шолц најавио активну спољну политику у сфери реформи ЕУ и сарадњи са француским председником Емануелом Макроном на том плану.

Сурлић је истакао да западни Балкан није био помињан у кампањи за парламентарне изборе у Немачкој, да нико од кандидата није помињао проширење ЕУ, те да овај део Европе не може очекивати битније промене на том плану после одласка Меркелове.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести