На Косово се не може са српским пасошем, само са личном картом

БЕОГРАД: Дирекција граничне јединице косовске полиције донела је одлуку о непризнавању српских пасоша приликом уласка грађана на територију Косова и Метохије.
1
Фото: Tanjug

Према одлуци граничне полиције, како наводи РТС, забрана уласка се не односи на особе које поседују личну карту и извод за децу са фотографијом.

Границна полиција је одлуку донела без сагласности косовског министра унутрашњих послова, и без уобицајене процедуре обаштавања јавности.

Мера границне полиције која је на снази од понедељка, погодиће грађане централне Србије који преко Косова путују у Албанију, Црну Гору, а од докумената поседују само пасош.

РТК 2 наводи да им се јавило неколико грађана који су обавестили да им је онемогућен улазак на Косово, јер су приликом контроле докумената путника, полицијским службеницима дали на увид пасоше издате од стране полицијских управа градова у Србији.

Према рецима људи који су желели да остану анонимни, а како преноси РТК 2, на прелазу су им полицијски службеници саопштили да није могуће прећи са пасошем издатим од стране ПУ градова у Србији, већ је важећа и призната документација лична карта, односно важећи извод са фотографијом детета.

У косовској полицији наводе да је ова мера у складу са Бриселским споразумом из 2011. године, који, међутим, не забрањује употребу пасоша као јединог документа.

На питање РТК 2 упућено Полицији Косова, уследио је одговор мејлом да када се ради о слободи кретања између Косова и Србије, "то је регулисано Споразумом о слободи кретања из 2011. године, на шта можете да се позовете као службени одговор".

РТС преноси да је ма административним пунктовима између Косова и Метохије и централне Србије враћено више породица са децом и особа које су поседовале само пасош Републике Србије.

Ђурић: Приштина само тражи начин да малтретира грађане

Приштина само тражи начина како да малтретира грађане без разлога, понаша се антиевропски и антицивилизацијски, изјавио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић, поводом навода појединих медија да је Дирекције граничне јединице косовске полиције донела одлуку о непризнавању српских пасоша приликом уласка грађана на територију КиМ.

"Стално налазе нове начине да ометају слободе обичних људи свих националности, а посебно Срба, према којима нетрпељивост поново и не крију. Иначе, на Косово и Метохију не треба са српским пасошем. Није ни требало, нити ће требати. Можда само на граничним прелазима Србије на изласку из Србије са територије АП КиМ према Албанији и Северној Македонији", рекао је Ðурић за Тањуг.

Подсећања ради, каже Ðурић, за саме прелазе које Приштина данас без права третира као граничне имамо да се захвалимо, како Приштини, тако и "тандему" Вук Јеремић - Борко Стефановић, који су 2011. договорили и потписали такав споразум о слободи кретања.

РТС је у косовској полицији сазнала да се, према одлуци граничне полиције, забрана уласка не односи на особе које поседују личну карту и извод за децу са фотографијом.

Гранична полиција је одлуку донела без сагласности косовског министра унутрашњих послова и без уобичајене процедуре обаштавања јавности.

Мера граничне полиције која је на снази од јуче, погодиће грађане централне Србије који преко КиМ путују у Албанију, Црну Гору, а поседују од докумената само пасош.

На административним пунктовима између Косова и Метохије и централне Србије враћено је више породица са децом и особа које су поседовале само пасош Републике Србије, наводи РТС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести