Национални савет Албанаца се буни због заставе у Црној Гори

ПОДГОРИЦА: Национални савет Албанаца у Црној Гори саопштио је данас да су неприхватљиви поновљени поступци црногорских полицијских власти према националној застави Албанаца.
albanci
Фото: Youtube Printscreen

Како наводе у саопштењу, које је потписао председник Савета Фаик Ника, последњи догађај, када је албански држављанин кажњен са 300 евра и протеран из Црне Горе на месец дана, јер је на манифестацији "Коштанијада" истакао заставу Албаније, "јасно показује право лице једног дела црногорске полицијске власти, која користи прилике и законске празнине ''за кршење'' закона у Црној Гори да би изразили анимозитет који имају према симболима и националном идентитету Албанаца", преноси РТЦГ.

Навео је и да ће Национални савет обавестити дипломатска представништва у Црној Гори о том случају, и квалификовао те поступке као "гажење националних права албанске мањине у Црној Гори".

"Наш јасни и чврсти став јесте да нема и неће бити власти у Црној Гори која ће уплашити Албанце у испољавању њиховог националног идентитета кроз националне симболе и насупрот повремених тенденција за провокације и претње. Албанци у Црној Гори су аутохтон народ, који ће очувати и испољавати свој национални идентитет под свим условима и у свакој ситуацији не угрожавајући никога", написао је Ника.

Он је поручо и да ће Албанци наставити да истичу националне заставе у данима када албански народ слави 28. новембар - Дан националне заставе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести