НАГРАДЕ НАЈЕВРОПЉАНИН ЗА 2018. Иштван Пастор Најевропљанин у области политике

БЕОГРАД: Градоначелник Београда Зоран Радојичић отворио је вечерас манифестацију "Европско вече у Београду - Најевропљани", која се одржава већ 19 година, а у оквиру које су проглашени "Најевропљани године у Србији" у 2018.
Dobitnici nagrade Najevropljanin za 2018. Foto: Tanjug/video
Фото: Добитници награде Најевропљанин за 2018. Фото: Танјуг/видео

У области политике за Најевропљанина проглашен је председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, у области спољне политике у категорији страних држављана на раду у Србији за Најевропљанина је проглашен амбасадор Турске Танжу Билгич, док је Александра Томић, шефица Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе, Најевропљанка у области евроинтеграција.

Најевропљанин привредник је Драган Павелић, извршни директор и члан Управног одбора компаније "Страбаг", Драган Капичић, генерални директор компаније "Сигма" победник је у категорији развојних програма, а за предузетништво је награђена Слободанка Влајичић, која води компанију "Невена Лесковац".

Радојичић је навео да је циљ ове манифестације да се приближи процес евроинтеграција грађанима Београда и Србије и додао да се наградом Најевропљанин награђују појединци и институције које су дале највећи допринос повезивању Србије са ЕУ у протеклој години.

Он је подсетио да је у Београду у претходној години започето неколико пројеката из програма ЕУ и додао да се ове године очекује да почне пројекат ИПАРД 2018. који се бави рехабилитацијом зграда, реновирањем Хитне помоћи и Библиотеке града Београда.

Визија људи који воде град је да се он развија руководства Београда је да на тековинама и вредностима ЕУ, навео је Радојичић.

"Зато и тежимо да Београд буде паметан и зелени град, да има одржив развој са бољим квалитетом живота свих грађана, било које националности, вере, политичке опције. Бољи живот и квалитет живота за све", казао је Радојичић.

Пастор је обраћајући се у име свих добитника навео да европски пројекат нема алтернативе, као и да за њега он не представља достизање идеала у организационом смислу, већ је то стремљење ка побољшању окружења и друштва у којем живимо.

"За мене је европски пројекат пре свега везан за Србију. Да ли је тај пројекат Сизифов посао - верујем да није, јер ако би био онда не би имало смисла ујутру устати, размишљати о томе шта треба тог дана урадити", казао је Пастор. 

Каже да је убеђен да тај његов став дели велики број суграђана и велики број људи који верују да друштво које градимо и у којем живимо може бити боље.

"За мене је ова награда нека врста друштвеног признања и верификације да се вреди трудити и радити", навео је Пастор. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести