Најава Приштине да ће тужити Београд политичка провокација

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Најаве политичких лидера у Приштини да ће тужити званични Београд за наводне ратне злочине и геноцид ништаве су и немају никакво правно утемељење, наводи Канцеларија за КиМ у саопштењу које је доставила медијима.
Kancelarija za KiM Foto: Kancelarija za KiM
Фото: Канцеларија за КиМ Фото: Канцеларија за КиМ

"Нејасно је ком то суду планирају да туже нашу државу, када такозвано Косово као територија под међународном управом у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, није правни субјект међународног јавног права и не може бити странка у поступку пред Међународним судом правде", поручују из Канцеларије.

Немогуће је, тврде, у правном смислу да једна територија тужи сопствену државу за ратне злочине и геноцид, када оно ни не може бити странка у поступку.

"Због тога овакве изјаве нису ништа друго него дневно политичке провокације на које нећемо одговарати језиком провокација и увреда, већ аргументима и чињеницама", наводи се у саопштењу.

Коментаришући поруку да је адреса за ратне злочине на Косову и Метохији у Београду, из Канцеларије поручују да је можда је боље да се политички лидери у Приштини подробније информишу и такве поруке упуте на адресе суда у Хагу, у ком се, додају, за злочине над Србима и другим неалбанцима суди њиховим колегама из Приштине.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести