(ФОТО) НАСТАВАК ЈАЧАЊА САРАДЊЕ ИЗМЕЂУ ВОЈВОДИНЕ И ЛОМБАРДИЈЕ Мировић и Фонтана разговарали о новим перспективама и интензивирању веза

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са председником италијанске регије Ломбардија Атилиом Фонтаном, са којим је разговарао о интензивирању и проширивању сарадње у областима од заједничког интереса.
1
Фото: Покрајинска влада

Како је саопштено из Покрајинске владе, Мировић и Фонтана су се сагласили да је данашњи сусрет одраз добрих институционалних и привредних односа, али и прилика за унапређивање веза.

„Разменили смо мишљења, анализирали досадашњу сарадњу и договорили потписивање односно иновирање споразума од пре пет година. Циљ нам је да конкретним предлозима дамо нови квалитет нашим односима. Наша сарадња ће се базирати на технолошком развоју, повезивању науке и привреде и подстицању италијанских привредника да улажу у Војводини“, изјавио је Мировић.

Мировић је подсетио на то да данас имамо више од 100 италијанских компанија које запошљавају 11.000 људи у Војводини.

Фото: Покрајинска влада

„На националном нивоу и на нивоу Војводине, Италија заузима треће место када је реч о економској размени. Посебно смо заинтересовани за сарадњу у областима високих технологија и прехрамбене индустрије због потенцијала које имамо“, навео је Мировић.

На састанку одржаном у Покрајинској влади оцењено је да АП Војводина и Ломбардија имају добру дугогодишњу сарадњу, посебно у областима привреде, пољопривреде, здравства, образовања и културе.

„Желимо да наставимо сарадњу која је допринела томе да италијански предузетници виде Војводину као место у коме може да се послује и улаже. Основ за то је сарадња на институционалном нивоу која нам омогућује да се заједнички боримо за будућност и дођемо до решења која нам могу помоћи у бољем виђењу перспективе наших покрајина“, рекао је Фонтана.

Фото: Покрајинска влада

Ломбардија је једна од најразвијенијих регија у Италији са више од 9,5 милиона становника. Реч је о важном туристичком региону са веома развијеном пољопривредом и индустријом.

Састанку су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић, директор Развојне агенције Војводине Дарко Буљешевић и амбасадор Италије Лука Гори, привредници и представници универзитета из Италије.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести