Наставак сарадње Војводине и Приморско-горанске жупаније  

Током првог дана посете хрватској Приморско-горанској жупанији, делегација Покрајинске владе коју предводи покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, а у којој су и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, посетила је у жупанијском седишту Ријеци православну цркву Светог оца Николаја.
Delegacija Pokrajine u Hrvatskoj/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Реч је о храму подигнутом још 1790. Године, који представља једну од средишњих цркава Митрополије загребачко-љубљанске, у којем се православни обреди служе и данас, а који, уз остало, красе и иконе наших значајних иконописаца друге половине 18. века Јанка Халкозовића и Јакова Орфелина.

После обиласка тог храма и разговора се његовим свештеницима, делегација Покрајинске владе  састала се и са жупаном Златком Комадином на чији позив и борави у жупанији Приморско-горанској. Та жупанија, иначе, поред града Ријеке, обухвата цео северисточни део полуострва Истра, Кварнер и Горски Котар.

„У име целе Покрајинске владе и у име наше делегације, захваљујем на срдачном пријему. Сви наши досадашњи контакти указују на добру сарадњу, али и на озбиљан простор да та сарадња, у времену које је пред нама, у свим областима буде боља и обострано кориснија него до сада“, рекла је, уз остало, Милошевићева током разговора са Комадином који је, такође, потврдио спремност за унапређење међусобне сарадње.

Фото: Pokrajinska vlada

Током првог дана посете, делегација Покрајинске владе ће се, у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци, састати и са представницима Карловачке жупаније, града Огулина и општина Плашки, Војнић и Крњак, затим са представницима српске заједнице у Ријеци, представницима  месних заједница Моравице, Гомирје и Љубошина  које територијално припадају општини Врбовско и, најзад, са представницима трију културно-уметничких друштава која носе име великог српског и светског научника Николе Тесле – из Огулина, Карловца и Плашког.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести