Настављен састанак о малом Шенгену, у проширеном саставу

ОХРИД: Састанак о „малом Шенгену“ настављен је данас у ширем саставу, пошто су се председнику Србије Александру Вучићу и премијерима Албаније и Северне Македоније, Едију Рами и Зорану Заеву придружили председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и министарка привреде Црне Горе Драгица Секулић.
d
Фото: Председништво Србије

Вучић, Рама и Заев синоћ су договорили конкретне мере које треба да унапреде развој и атрактивност припреда ове три земље кроз укидање препрека за четири најважније слободе, по узору на ЕУ, а у складу са Берлинском иницијативом, због чега председник Вучић сматра да је тешко "нападати" договор, иако нападе и притиске очекује.

Програмом је предвиђен и састанак лидера Западног Балкана са представницима међународних организација и институција, након чега ће, о резултатима разговора у Охриду, учесници на конференцији за штампу обавестити јавност.

Међу мерама које су синоћ договорили Вучић, Заев и Рама, су мере за слободу кретања, кроз омогућавање путовања личном картом, али и радне снаге кроз признавање квалификација и диплома.

Што се слободног протока роба тиче договорено је увођење 24-о часовног радног времена свих инспекцијских служби са акцентом на фотосанитарну и ветеринарску инспекцију, али и обједињавање и формирање заједничког пакета документације потребног за транзит роба у оквиру земаља чланица иницијативе.

На састанку у Охриду све четири слободе ући ће у акциони план, који треба до идућег састанка, 21. децембра у Албанији, да донесе конкретне резултате.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести