Вучић: Добри састанци и одлуке у Охриду, очекујем нападе

ОХРИД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да су са Северном Македнијом и Албанијом договорене веома добре и важне ствари које ће значајно унапредити инвестициони амбијент и нагласио да су он и премијери друге две земље одлучни да "гурају" напред оно што је добро за грађане без обзира на притиске.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll arhiva

Вучић је рекао за РТС да због квалитета и важности одлука које су донете има страх да ће бити напада са различитих страна, али да се не плаши притисака.

Упитан да прокоментарише критике на рачун ове иницијативе, пре свега да је она економски дробра али политички неодржива због затегнутих односа Београда и Приштине и других, Вуцицћ каже:

"Не очекујем проблеме између Београда и Тиране, мада знам да ће Рама бити изложен жестоким притисцима. И то се неће радити директно, јер није лако да ово напданете", рекао је Вучић.

Он је навео да три земље раде све ово у оквиру онога што је пстављено Берлинском конфернцијом, да поштују правила ЕУ, само да овог пута раде сами.

"Нема аргумената за напад на ово, радиће се зато изнутра, из региона, на другачије начине, уз различита политичка оправдања, на пример да Србија није признала Косово и друге. Нас тројица смо разговарали и врло смо одлучни да гурамо оно што је за наше гарђане добро", поручио је Вучић.

Каже да њега не интересују никакви притисци.

"То је добро за грађане Србије", рекао је он.

Истакао је да је прешевски прелаз за Србију сада један од најважнијих прелаза заједно са Батровцима, Градином и Хоргошем и додао да је са премијерима Северне Македоније и Албаније Зораном Завом и Едијем Радмом договорено да фитосантарне и ветеринарске инспекције раде 24 сата дневно, што ће троструко убрзати прелаз камиона са робом.

"То ће значити невероватно смањење оперативних трошкова, тај вишак вредности ће компаније моћи да поделе радницима".


С Макроном о "малом шенгену" и његовим предлозима

Очекујем да на предстојећем састанку са Емануелом Макроном у Паризу добијем подршку за пројекат "мали шенген", али и да чујем о новој методологији коју предлаже француски председник, рекао је Вучић за РТС на питање о састанку са Макроном који ће се одржати у уторак.

"Захвалан сам Американцима за подршку овом пројекту, надам се да ћемо добити и подршку Макрона јер без тога ће бити тешко добити подршку Европе. Али, желим и да чуејм о новој методологији француског председника."

Вучић је подсетио да је са француским председником отворено разговарао и у Београду, током Макронове посете, читавих седам сати.

"Он има изузетну енергију и ако би део онога о чему је говорио било могуће остварити мислим да би то биле добре вести за Србију. Желим да чујем од њега тет-а-тет шта мисли и онда можемо да правимо неке планове за будућност".


Вучић, такође, наводи да та одлука има можда и већи значај од тога да грађани могу да прелазе границу само са личном картом, јер је то политичка одлука.

"Али, ово ће креирати инвестициони амбијент, користиће и многим немачким и страним компанијма", казао је Вучић.

Објаснио је да је, на пример, немачка компанија Кромберг Шуберт отворила фабрику прво у Северној Македнији, а другу у Крушевцу.

"Трећа ствар коју смо договорили је да изменимо закон и да једни и други и трећи прихватимо радне дозволе", казао је председник Србије и додао да то значи да ће то омогућити људима да раде у све три земље.

Онај ко има радну дозволу у Северној Македонији имаће и у Србији и Албанији и обрнутом, додао је Вучић.

Истакао је да ће, на пример, компанија Кромберг Шуберт, имати велику корист јер ће моћи да пошаље своје инжењере из Северне Македоније у Србију и обрнуто.

"Нама ће то много користити, јер имамо проблеме са радном снагом. То ће креирати веома добар инвестициони амбијент и помоћи у довођењу нових инвестиција. То је порука стабилности, да имате слободу кретања и протока робе", казао је Вучић и додао да на том простору живи 12 милона људи.

Вучић је рекао да је договорено признавање професионалних квалификација, што, додаје, може да се обави у најкраћем року. Додао је да је Албанија део тога већ ставила у законску процедуру, а Србија ће то учинити у најкраћем могућем року.

"То су тектонске промене, које ће много да значе за наше привреде, да омогуће већу атрактивност и да значе много више страних инвестиција", рекао је Вучић.

Указао је да су страним компанијама, поред субвенција, све више важни дуално образовање, испред тога стабилност, а затим и могућност апсолутно слободног кретања на што већој територији и пријемчивост радне снаге.

Када је реч о кретању капитала, што је теже спровести, Вучић је рекао да треба да се види хоће ли издржати све ударе по осталим питањима.

"Кретање капитала ће бити најкомпликованије, потребнио је много измене закона. Али, када долтле дођемо моћи ћемо да кажемо да смо креирали јединствено тржиште и бићемо ''хит'' и најатрактивије место за све који желе да улажу", рекао је Вучић.

Председник је изразио уверење да ће пре краја године бити могуће путовање у Албанију само са личном картом.

Приметио је да, када се говори о ''мини шенгену'', иако у Европи не воле то да чују, јер је везано за њихов геоградфски појам и одлуке, а и у овом случају нису "директни наредбодавци", све се ради у складу са европским правилима и европске четири слободе.

"Ко зна како ко може да реагује, али планирамо да се договимо у Драчу на следећем састанку 21. децембра, да, ако уђете на аеродром у Београду и имате дозволу да слетите у Србију, неће требати посебна документа за Албанију или Северну Македонију. Нико вас неће питати за папире", рекао је Вучић.

Потребно је, додаје, да се уради усклађивање и обједињавање техничке документације, како би се што мање папира прелазила граница, што је боље за привреду.

Истакао је и да три земље могу заједно да раде на креирању обједињене туристичке понуде и руте, да привлачимо туристе, посебно оне из Азије.

"Да онај ко дође у Београд, може да оде и на Копаоник, Стару планину, Златибор, Охрид, Скопље, Тирану, Драч... у једном маху", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести