НАСТАВЉЕНА РАСПРАВА О ИЗБОРУ АНЕ БРНАБИЋ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ Ко је издајник, а ко елита у Србији?

БЕОГРАД: У Скупштини Србије настављена је расправа о избору Ане Брнабић за председницу парламента.
Танјуг/Немања Јовановић
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Председник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић изјавио је данас да ће  Странка правде и помирења учествовати у новом руководству сазива Скупштине Србије са намером да има прилику да учествује и доприноси и утиче на промене.

На седници Скупштине Србије, Зукорлић је рекао да је 30.000 грађана  Србије дало поверење листи Уједињени за Правду и да носе одговорност према њима.

"Ја позивам народне посланике и све оне који слушају да се некада издигнемо из дневно-политичких борби и да учинимо кораке који ће допринети правди на нашем простору. А та правда да буде темељ за помирење међу народима Западног Балкана", рекао је Зукорлић.

Он је додао да живимо у веома турбулентном свету у коме се догађају многи злочини, посебно у Украјини и Палестини, и да је зато велика одговорност на новом руководству парламента.

"Ми не можемо одлучити данас да ли ћемо живети у праведном свету, али можемо градити праведну Србију у којој ће се чути глас мањине и у којој ће свако имати могућност да допринесе општем добру", поручио је Зукорлић.

Шеф посланичке групе Александар Вучић Србија не сме да стане Миленко Јованов изјавио је да Србија није прихватила француско-немачки споразум, јер је за Србију неприхватљиво да Косово са звездицом или лажна држава Косово постане чланица Уједињених нација, нити било чега што припада Уједињеним нацијама.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

"Па смо се борили да не уђе UNESCO, па смо се изборили да не уђе UNESCO и то све радимо ми који смо издали. Па Интерпол, па се борили и изборили да не уђу у Интерпол", поручио је Јованов.

Он је поручио опозицији да је лако са Врачара бранити КиМ, али да Срби треба да живе тамо сваки дан.

"Треба живети у енклавама, треба живети на северу Косова и Метохије, да вам сваки дан загорчавају живот. Лако је мени да србујем одавде. Моја деца сама оду у школу и сама се из школе врате. А ову децу неко мора да прати у школу и да их врати, зато што могу да буду нападнути", истакао је Јованов.

Он је рекао да верује да су Срби, према ономе што види на међународној политичкој сцени, требало да доживе судбину Јермена у Нагорно Карабаху или  Палестинаца у Појасу Газе.

Јованов је нагласио да ми треба да урадимо све што можемо да из свега изађемо нетакнути.

Посланица Јединствене Србије Марија Јевђић рекла је да ће та странка  подржати избор Ане Брнабић за председницу парламента.

"Мислимо да је она добар избор и да ће у овај сазив унети праве промене. То можемо виђети и у њеној поруци да, без обзира на све увреде и тешке речи које су дошле са друге стране, она жели да успостави диалог и договор с опозицијом, јер једино кроз диалог, управо у овом високом дому, можемо говорити о променама", рекла је Јевђић.

Додала је да верује да ће Брнабић имати потпуно разумевање за конструктивен рад Скрупштине Србије и да треба да очувамо јединство Србије коју би, како је рекла, многи желели да наруше.

Посланица Еколошког устанка Милица Марушић Јаблановић изјавила је да половина људи у Србији прима зараду испод 65.000 динара, а једна четвртина људи, како је рекла, 45.000 динара или мање.

Питала је и због чега је 30.000 људи након увођења социјалне карте остало без мининалне социјалне помоћи.

Муамер Бачевац из Социјалдемократске партије Србије рекао је да је руковођење Скупштином Србије велики фактор за враћање и успостављање великог интегритета и снаге парламента.

"Ја мислим да управо то госпођу Брнабић делегира да буде добар кандидат, јер је кроз досадашњи рад то доказала. У односу на људских права, права које конзумирају мањине, с обзиром да сам био председник одбора за људска и мањинска права, могу да потврдим да смо имали добру сарадњу и да је изузетно сензитивна за посебности мањинских група, мањинских народа и да смо ту учинили много тога", рекао је Бачевац.

Посланик Ми глас из народа Бранко Павловић неће подржати избор Ане Брнабић због тога што је, како је рекао, актуелна власт прихватила француско-немачки споразум, који је, како је рекао, изузетно опасан документ.

"Формиран је на основу споразума из седамдесетих између две Немачке и послужио је за признања те две земље без самог узајамног признања две државе међусобно. То је подметнуто као замка за Србију", рекао је Павловић.

Он је затражио да продубимо дефиницију наших црвених линија, да се јасно затражи које ће бити њене надлежности на КиМ и да Србија направи оквир за преговоре са Приштином.

Павловић је рекао да је актуелна власт урадила сјајну ствар тиме што су многе земље отпризнале тзв. Косово.

Расправа о избору председника Скупштине Србије почела је у понедељак, 18. марта, а уколико данас заврше расправу о тој тачки дневног реда, посланици ће гласати о кандидату за председника парламента.

Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.

Брнабић: Не постоји ниједна фирма у Србији ни на свету која носи моје презиме

Кандидат за председника Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је данас да не постоји ниједна фирма ни у Србији, ни на свету, која носи моје презиме.

"Ја се презивам Брнабић, а ви сте навели две фирме, Continental Wind i Aseco. Не видим где је ту Брнабић, тако да само да се договоримо око тога о чему причате", рекла је Брнабић на седници Скупштине Србије одговарајући Наталији Стојменовић из Зелено-левог фронта.

Што се тиче Aseco, Брнабић је истакла да то није њена фирма већ пољска мултинационална фирма из Европске уније.

"Па када сте у Бриселу, у Стразбуру, када пљујете вашу земљу, ви питајте онда и пријавите европске фирме за корупцију. Лако вам је. То је ваша колегиница већ покушала и није добила никакав одговор. Зато што је мултинационална фирма која запошљава преко петстотина људи. Послује на берзи, тешко да може да буде корумпирана у било којој земљи, укључујући и Србију. А са мном има везе једнако колико Мицрософт има везе са мном", рекла је Брнабић.

Она је иронично поручила Стојменовић да јој је посебно драго што брине о младим људима да јој се свиђа што млади људи са својим старт-уп компанијама, у Београду у Научно-технолошком парку, у Новом Саду у Научно-технолошком парку, у Нишу, у Чачку, ускоро у Крагујевцу и Крушевцу, могу да чују колико се она брине за њих и њихову будућност и колико цени њихове таленте.

"А ценимо их ми, пошто смо ми све ово урадили. Седите међу људима који се нису удостојили један научно-технолошки парк да изграде. Нису се удостојили да формирају Фонд за науку 12 година док су били на власти. А то смо ми урадили. Нису се удостојили да формирају ниједан нови Научно-истраживачки институт. Ми смо формирали први нови Научно-истраживачки институт, након доба СФРЈ", поручила је Брнабић.

Посланица Зелено-левог фрона Наталија Стојменовић изјавила је да је Ана Брнабић у многим областима доприносила и развијала и Србију, али и себе лично.

Како је рекла, Брнабић се доста трудила да развије фирме и домаће привреднике у Србији, а поготово фирме људи блиских њој или, како је рекла, оних фирми које носе њено презиме.

Она је оптужила Брнабић да људима који раде у ИТ сектору не уплаћује пензионо осигурање.

Пауновић: Пракса је показала да су жене добри председници парламента

Посланица Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић изјавила је да данас да је Ана Брнабић способна да буде председница Скупштине Србије и да јој је бескрајно драго што ће обављати ту функцију.

"Пре свега драго ми је што ћемо поново имати жену на челу парламента. Пракса је показала да је то било делотворно. Неке много важне законе смо донели у периодима када су жене председавале парламентом Србије", поручила је Пауновић на седници Скуштине Србије.

Она је рекла да се диви Ани Брнабић јер је издржала све увреде које су јој упућене у Скупштини.

"Када имате способност да отрпите те ударце испод појаса, онда мора да имате способност и да руководите са 250 посланика који нису баш сви дошли да би били посланици. Неки су дошли да изграде своју каријеру политичке звезде, несвесни да када се постаје звезда на једној пет, шест безобразних дискусија, онда се брзо престаје да буде звезда", рекла је Пауновић.

Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов рекао је обраћајући се опозиционим посланицима да су у парламенту говорили да "онај ко тражи изборе, ради за Вучића", а онда су написали писмо да хоће на изборе.

Фото: Принтскрин РТС2

Написали су, каже Јованов, да траже расписивање избора до краја прошле године, па су онда објашњавали да траже да се одрже до краја године, наводећи да тај део опозиције не зна разлику између расписивања и одржавња избора.

"После кажу не ваљају избори, покрадени су, идемо на нове изборе. Добро, ево идемо на нове изборе 28. априла, онда они кажу, не може 28. априла, идемо на холидеј. Везали смо и радне дане и нерадне дане, повезали 15 дана, идемо, нисмо ту. Не можемо да гласамо тада. Ми кажемо гласаће се 2. јуна. Они кажу, не, ми ћемо да бојкотујемо", рекао је Јованов.

Он је додао да опозиција са листе "Србија против насиља" дели људе и глуми елиту.

"Ви сте елита као што сам ја астронаут. Е, таква сте ви елита. Молим само да се забележи да је посланик Александар Јовановић (Ћута) извадио слику Горана Весића из новчаника и показује је сада целој сали. Зашто држи Весићеву слику, ја не знам. Верујем да ни Весићу није пријатно", прокоментарисао је Јованов у дискусији.

Посланик Српске напредне странке Владимир Орлић изјавио је да опозиција признаје само резултате на бирачким местима где је победила.

"Али кад кренете од бирачког места до бирачког места па саберете сва бирачка места, онда дођете до оних више од 1,8 милиона гласова за победничку изборну листу Александар Вучић - Србија не сме да стане", поручио је Орлић.

Како је рекао, тај резултат је учинио да је овде апсолутна већина која представља политику Александра Вучића.

Посланик странке Србија центар Стефан Јањић рекао је да је Ана Брнабић вређала посланике опозиције и да се никада није извинила за то.

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Њена референца је, како је рекао, њен успех на њеном бирачком месту, број 34, на Савском венцу где је опозиција узела 44 одсто гласова, а листа госпође Брнабић коју није ни водила, 30 одсто.

Он је устврдио да је и даље одвија селидба бирача, да су актуелне Мала Крсна, а сада и Врање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести