Наташа Вучковић (ДС) против бојкота Скупштине

БЕОГРАД: Народна посланица Демократске странке (ДС) и извршна директорка Центра за демократију Наташа Вучковић рекла је у интервјуу за Нови Магазин да је против бојкота парламента уз оцену да је уверена да би поруке грађанског протеста биле пренете много већем броју грађана да су их посланици опозиције преносили и са скупштинске говорнице.
natasa vuckovic mc
Фото: mc.rs

Вучковић је рекла да се са јењавањем протеста наметнуло питање сврхе даљег бојкота.

"Од почетка ми је било неразумљиво зашто нису одмах постављени захтеви опозиције за увођење демократског реда и успостављање стварне политичке расправе у Народној скупштини", истакла је Вучковић.

Посланица је објаснила да су захтеви морали бити усмерени бар на три плана, на укидање хитног поступка, осим у стварно оправданим случајевима, укидање праксе обједињавања више закона у једну тачку дневног реда, што смањује време и квалитет расправе, и на крају укидање праксе већинских посланика да злоупотребљавају право на подношење амандмана и тиме, такође, обесправљују опозицију.

Као пример, Вучковић је навела доношење закона о комуналној милицији, када се није могло чути мишљење опозиције, као и када се на одборима расправљало о кандидатима за важне функције као што је повереник за информације од јавног значаја.

Она је изјавила да не може да се отме утиску да се даљим бојкотом, поред штете коју очигледно имају грађани, наноси и штета Демократској странци јер се очито њени посланици, па и посланици Социјалдемократске странке, осуђују на "невидљивост".

На питање како је доживела ситуацију у којој је ДС разматрала њено и учествовање Гордане Чомић у раду скупштинског одбора, она је рекла да је то насмејало.

Вучковић је објаснила да има дугачак стаж како у ДС тако и у опозицији, али да ју је зачудила потреба, посебно у случају искључења из странке покрајинског посланика Боровића, да се примени тако строга страначка дисциплина.

"Но, једно је поштовање одлуке, а друго је право да заступате свој став и да се борите и у јавности да он постане већински", изјавила је Вучковић.

На питање да ли су односи у Савезу за Србију (СзС) када је реч о јавном наступу ригорозни и да ли укључују кажњавање непослушних, Вучковић је кратко одговорила да су изјаве у јавности створиле утисак да пре свега Бошко Обрадовић тражи дисциплиновање посланика ДС, али и да су реакције из ДС, како од посланика тако и од руководства, биле с разлогом оштре.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести