НАТО: КБС на север КиМ само уз сагласност команданта Кфора

ПРИШТИНА:  НАТО званичник изјавио је да Косовске безбедносне снаге (КБС) морају да обавесте и добију претходну сагласност команданта Кфора за било какав покрет на северу Косова, преноси данас Газета Експрес.
kfor, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Сваки покрет КБС на северу Косова захтева претходно обавештење и сагласност команданта Кфора", истакао је неименовани НАТО званичник у одговору за приштински лист.НАТО званичник је напоменуо, како се наводи, да се већ разматра ниво ангажмана НАТО са КБС, након одлуке о трансформацији КБС и да се разговори по том питању настављају, пренео је Косово Онлајн.

У одговору се прецизира 20.годишњи допринос НАТО стабилности региона Западног Балкана и наглашава да мисија НАТО остаје непромењена и у потпуности у складу са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

"Ми смо ту да одржимо безбедно окружење за све људе на Косову и то је оно што радимо. У исто време, после одлуке о трансформацији КБС, сада преиспитујемо ниво НАТО ангажмана са КБС. Ове дискусије се настављају. Наш мандат се није променио и наставићемо мировну мисију. НАТО такође подржава наставак дијалога између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ као једино одрживо политичко решење за регион", наведено је у одговору НАТО за Газету Експрес.

Косовски премијер Аљбин Курти објавио је данас споразум постигнут 2013. године између Хашима Тачија и тадашњег генералног секретара НАТО Андреса Фога Расмусена.У објављеном споразуму, Тачи је као премијер у то време дао гаранцију НАТО да ће КБС деловати на северу Косова само уз претходни договор са Кфором.

EUR/RSD 117.5626
Најновије вести