НБС: Бесмислене оптужбе и неистине Маринике Тепић

БЕОГРАД: Садржина мишљења Народне банке Србије упућеног компанији "Партизан Тек" Слободана Тешића је неспорна, јер се тим документом не говори о пословању те компаније, наводи се у коментару НБС поводом, како се истиче, неистина које је данас изнела народна посланица Маринике Тепић.
nbs amblem
Фото: NBS

"Истичемо да је мишљење Народне банке Србије упућено компанији ''ПартизанТек'', на тој конференцији (за новинаре) приказано само да би се НБС довела у везу са Слободаном Тешићем, а не због садржине мишљења која је неспорна", наводи се у коментару НБС.

Наглашава се да неистине које је Тепић изнела наносе штету држави Србији и њеним институцијама.

"Наведеним мишљењем се уопште не говори о пословању ''ПартизанТек''-а, нити да ли та компанија може буде купац, комисионар... Нити је компанија ''ПартизанТек'' то питала, нити је НБС то одговарала, јер то и није у њеној надлежности", саопштила је НБС.

НБС истиче да је компанија "ПартизанТек" питала да ли могу произвођаче у земљи да исплаћују у динарима по комисионом послу, на шта је одговорено да је то могуће, "али ако се закључи анекс уговора о комисиону".

"Питали су да ли може да се продужи рок од два дана да прилив пренесу крајњем кориснику (да не преносе одмах новац произвођачима), а НБС им је одговорила да не може, јер је тако изричито прописано нашим упутством о платном промету", саопштила је НБС.

Како наводи НБС, "у мишљењу није било ничег незаконитог, нити спорног, а Мариника Тепић је апстрактно навела његову супротност Закону о девизном пословању и Закону у облигационим односима, без икаквог навођења конкретних чланова, знајући да изговара бесмислене оптужбе".

По тврдњама Тепићеве, Народна банка Србије је Тешићевој фирми "Партизан тек" омогућила да "послује као купац, а не као комисионар" и да робу набавља и купује у динарима, а након тога да је за вишеструко већи износ "препродаје у девизама, без обавезе да то пријављује или да на то плаћа порез".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести