Не подмеће се нога онима који раде за српску ствар

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић у отвореном је писму митрополиту Амфилохију замерио на ''''тешким и ружним речима'''' које је поново упутио на рачун дррзавне политике Србије и њеног председника, наводећи да тиме чини супротно од онога заста се, како тврди, залаже.
1
Фото: Tanjug

Ђурић каже да има разумевања за пастирску бригу коју митрополит исказује за православни народ и светиње на Косову и Метохију, те да сматра да је легитимно и неотуђиво право и његова обавеза да о том важном питању изнесете свој став, али додаје, ризикујући да и сам постане мета клетви и беса, да су његове речи "убојите, отровне и тешке и да се њима могу радовати само непријатељи нашег народа, којих није мало ни на Косову и Метохији, ни у републици из које митрополит долази".

"Ви унапред и тужите и пресуђујете и говорите да знате каква би била српска политика. Издајником називате српског председника, човека са највећом политичком тежином међу Србима, не за нешто што јесте урадио, него за нешто што Ви мислите да би урадио", наводи Ђурић.

Каже дасе не сећа да је митрополит са толико зловоље наступао у јавности у тренутку док је Црна Гора, која је такође колевка српске државности, напуштала државну заједницу са Србијом.

Не сећа се ни да је проклињао "некадашње (можда и садашње) пулене и миљенике из претходних власти" када су ћутали на проглашење косовске независности, на то реаговали саопштењима, истовремено десеткујући нашу војску и економију.

"Уз уважавање свега што сте учинили за опстанак Српске православне цркве и њене светиње у Црној Гори, питам се са каквим сте побудама прећутали да је држава Србија управо под руководством Александра Вучића, дајући финансијска средства и подршку стручних установа, потпуно или делимично обновила 49 цркаве и манастира на Косову и Метохији", пита Ђурић и одговара да је уверен да митрополит то јако добро зна.

Каже и да би митрополит био у праву да је председника Вучића назвао ктитором и заштитником наше цркве и православне вере на Косову и Метохији, уместо што га оптужује за ствари које ни изблиза нису тачне.

"Љутите се Ви колико хоћете, али није нико други него Александар Вучић одбио све притиске великих сила да Србија призна независност Косова и спречио чланство Приштине у међународним организацијама, марљиво радио са својим тимом и довео до повлачења признања независности од стране 15 држава", наводи Ђурић.

Позива Амфилохија фа размисли још једном да ли својим тешким и "пастирске улоге недостојним речима", сабира Србе или их дели, да ли јача или слаби српство и да ли се наш народ радује његовим речима или им се можда радују Албанци и појединци из власти у Црној Гори.

"Да Александар Вучић заиста јесте онакав каквим га описујете, због чега би онда управо он био главна мета свакодневних напада свих албанских и других антисрпских политичара и свих албанских медија", пита Ђурић и поручује да ако му је српство мило као што каже, не одмаже и не дели, јер, како каже, "и много мање мудри од Вас знају да се у јеку борбе за оно што нам је највредније не подмеће нога онима који се свим снагама боре за српску ствар".

Ђурић каже да не сумња да је Амфилохије можда и без намере обрадовао "све наше непријатеље, а растужи многе искрене и праве Србе на свим меридијанима".

"Нека би нам свима Господ био једини судија", поручио је на крају отворног писма митрополиту Амфилохију директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Владика Амфилохије данас је у Старом Расу, где је обележено десет векова Рашке епархије и осам векова самосталности СПЦ, поновио оптужбе на рачун црногорског актуелног руководства, али и спрског.

Митрополит је оптужио актуелно руководство Црне Горе да је издало Косово признањем незавиности, а то се, додао је, спрема да учини и србијански председник, који, како каже, "говори и тражи нешто и ако им нешто дају, они ће издати Косово и Метохију".

 

Михајловић: Има ли СПЦ неког мудријег, ко боље разуме КиМ

Крајње је време у Србији престану поделе на "патриоте" и "издајнике", много несреће овом народу и држави донели су они који су на делили, изјавила је потредседница Владе Србије Зорана Михајловић реагујући на нове оптужбе митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је председника Србије Александра Вучића поново назвао издајником.

Она се запитала и да ли у Српској православној цркви постоје и неки други великодостојници који знају и имају нешто друго да кажу о Косову осим бацања клетви, увреда и поделе међу људима.

"Зар у СПЦ, која је свакако најзаслужнија за опстанак Срба на Косову и која је заједно са нашим грађанима прошла кроз све грозоте свих ових деценија, нема никог мудријег, неког ко мало боље разуме проблем Косова? Има ли у СПЦ неког разумнијег од оног који је држао парастос живим људима да сагледа како Влада Србије и председник Србије покушавају да постигну компромисно решење српског и албанског народа на Балкану. Или ће и СПЦ само додатно да дели већ довољно подељен народ на патриоте и издајнике", каже Михајловићева додајући да је "срамно такво понашање појединих црквених великодостојника".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести