"Неће бити смене Малог, не може 15 људи да даје ултиматуме"

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да неће сменити министра финансија Синишу Малог, што је захтев студената који блокирају Ректорат БУ, и истакла да не пристаје на ултиматуме и да не може 15-20 људи да блокира било шта и да поставља ултиматуме.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

"Ако желимо да живимо у земљи у којој 15-20 људи може да заузме институције, тако што ће да узме кључеве од портира, онда је потребна нека друга влада, а не ова. Ја не желим да живим у земљи у којој било коијх 15 људи може да блокира било шта и поставља ултиматуме", рекла је Брнабић на прес конференцији упитана за случај блокаде Ректората.

Како је рекла, Универзитет у Београду има око 100.000 студената, а ситуација је да 15, можда 18, људи упада у Ректорат, "ставља кесе на камере да се не би видело шта раде", узимају кључ, и поред тога што имају комуникацију и са ректорком, и недозвољава људима да иду на посао и доносе одлуке у интересу осталих 100.000. људи.

"То је анархија за мене. То није владавина права, ни институционална борба", рекла је Брнабић.

Она је истакла да се влада неће мешати, јер нити може нити жели да угрози аутономију Универзитета.

"Немам неку нарочиту поруку за њих. Сутра када тих 15-20 људи добију шта траже и заврше протест, ослободе Ректорат и омогуће нормалан рад, онда 15-20 људи може да уђе у тај Ректорат и тражи друге ствари... ", констатовала је Брнабић.

На питање да ли ће сменити Малог, Брнабић је рекла да то неће учинити.

"Прво, јер не пристајем на ултиматум, а друго, и ректорка је одговорила да је то политички захтев и да нема везе за Универзитетом. Ако смо фер, треба сви заједно да чувамо институције и владавину права, а не како нам се свиди... То није владавина права, већ анархија", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести