Дачић: Научна фантастика да скину Вучића с власти

БЕОГРАД: То што је председник Србије Александар Вучић рекао да би евентуални избори били прилика да га неко скине с власти, а нарочито косовски премијер Рамуш Харадинај, научна је фантастика, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

Чак и делови опозиције који стално нешто критикују, а не знају каква им је политика, хоће изборе на речима, а моле Бога да се не распишу избори, рекао Дачић на РТС-у.

Према његовим речима, избори долазе у обзир ако нема сметњи по државне интересе.

Улазимо у једину предизборну годину, односно изборну годину практично, 2020. године треба да буду парламентарни и локални избори. Ако нема сметњи по државне интересе, онда је свакако питање политичке одлуке када ће ти избори да се одрже. То не би били на неки начин ванредни, односно превремени избори. С друге стране, ако има државних интереса важнијих од тога, онда избора неће бити. То говори председник Вучић, рекао је министар Дачић, подсећајући да је највећи државни интерес Србије Косово, а да дијалога с Приштином неће бити уколико таксе не буду укинуте.


Нека Приштина размишља о томе...

Министар спољних послова Србије изјавио је да не може ни да потврди ни да демантује да ли је пацифичка држава Палау повукла признање независности Косова, као и да до понедељка неће говорити која је то 13. земља повукла признање.

Представник те земље доћи ће у Београд и зато сада нећу да говорим о томе. Ја сам рекао да ћу у понедељак (21. јануара) објавити која је земља повукла признање. Сигурно је да ће 13. земља то објавити. Нека размишљају у Приштини о томе, рекао је Дачић за РТС.

Говорећи о томе што је приштински Клајн Косов објавио да је Палау повукла признање, Дачић је рекао да је занимљива појава да сада приштински медији сами објављују која је земља повукла признање.

Министарство спољних послова такозваног Косова је то дематовало, али то није сметало (косовском министру иностраних послова Беџету) Пацолију да пошаље писмо председнику Палауа у коме изражава чуђење због тога, рекао је Дачић.

Он је додао да су приликом посете Београду и председник Русије Владимир Путин и шеф дипломатије Сергеј Лавров рекли да су изненађени колико је земаља Србија успела да привуче на своју страну.


Поводом изјаве бившег председника Србије и коалиционог партнера Бориса Тадића да раде заједно, Дачић каже и да то спада у домен политичке фантастике.

Апсолутно је нереално да било ко на такав начин размишља о томе шта ће се с нама десити у неком периоду, рекао је министар.

Он је истакао да с председником Вучићем ради заједно већ шест година и да се међу њима развило не само политичко, већ и лично поверење.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести