Дачић: Недовољно користимо Споразум о слободној трговини са Русијом

БЕОГРАД:  Посета председника Русије Владимира Путина Србији потврдиће наше добре односе и међусобно поверење, рекао је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић, и додао да Србија, без обзира на добре политичке односе, не користи довољно Споразум о слободној трговини који има са Русијом.
dacic, tanjug/T. Valic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

Дачић је за Пинк тв рекао да Србија жели да развија сарадњу са Русијом, не само на политичком плану, већ и на економском, културном, просветном, научном. . . 

"Економска сарадња мора да буде на вишем нивоу. Многе земље све би дале да имају овакав спроазум са Русијом", рекао је Дачић.

Према његовим речима, Путинова посета представља светски догађај, не само по процени наших стручњака, већ и по оцени угледних светских листова, међу којима је Фајненшел тајмс, који овај догађај сврстава међу четири најзначајнија у свету овог месеца.

"На западу годинама постоји страх, који је родио идеју да где год долази Путин постоје неке теорије завере. Србија је радосна што долази наш пријатељ, а исто тако бисмо били радосни, ако би у Србију дошао амерички председник или британска премијерка", рекао је Дачић.

Он је подвукао да је циљ Србије да са свима развија добре политичке односе и да је Русија наш стратешки партнер, те поновио да ће приликом Путинове посете бити потписан 21 споразум, али и да ће на маргинама бити још догађаја који ће додатно оснажити српско-руски однос.

"Наравно, међу њима је уручивање ордена Александара Невског који је председник Путин доделио председнику Вучићу, што је још једна потврда важности коју Русија придаје Србији, али и потврда међусобног поверења два председника", рекао је Дачић и додао да Србија са Русијом нема отворених питања.

Дачић је синоћ дочекао руског колегу Сергеја Лаврова, са којим је, каже, разговарао о многим темама и од којег је добио похвалу како је Србија успела да убеди земља да повуку признање Косова.

Каже да је Русија од почетка укључена у дијалог између Београда и Приштине, и да се интересује у решавање косовског питања, као и да неће допустити да се неко други укључи, а да Русију "држи по страни".

"Нема бојазни да ће се неко други укључити у дијалог између Београда и Приштине, а да Русија то неће. Русија је на нашој страни и у том смислу се заиста морамо захвалити Русији зато сто смо имали њихову подршку у Савету безбедности УН", подвукао је Дачић.

Дачић каже да поједине опозиционе странке не подносе то сто Србија има подршку Русије и што председника Србије подржава Путин.

Додаје да ће Путина испред Храма Светог Саве дочекати велики број грађана и да то показује какав однос Србија има према Русији.

"Ми никада нисмо имали било какве примедбе Русије на наш европски пут. Наш избор је логичан да будемо чланови ЕУ, ако ЕУ опстане", нагласио је он.

Приштинска власт, додаје Дачић, увођем таксе од 100 одсто на српске производе, нашла се у пат позицији и сада, како каже, "тону све више у живо блато".

"Зато не треба говорити у категоријама ми смо победили. Да ли ће доћи до решења, не знамо. Битно је да се дијалог настави. То зна и Путин и Американци", закључио је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести