НЕДЕЉКО КОВАЧЕВИЋ: Обезбедили смо равномеран развој Војводине 

Управа за капитална улагања Војводине једина је у држави која прва, одмах после новогодишњих празника, расписује конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у Војводини у новој календарској години, како на томе од почетка мандата инсистира председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић  Фото: Дневник.рс

На тај начин, истиче директор Управе Недељко Ковачевић у разговору за „Дневник”, створе се услови да се на време обаве послови неопходни пре почетка изградње и да се у априлу распише јавна набавка, а после успешно спроведеног тендера у мају крену грађевински радови.

Ковачевић каже да су и ове године већ у јануару завршили све конкурсе и доделили локалним самоуправама укупно 3.196.868.471,01 динар за реализацију 23 пројекта на територији 22 општине и града у Војводини. Ради се о наставку финансирања 12 пројекта и 11 нових пројекта из водоснабдевања и заштите вода, локалног и регионалног развоја, саобраћајне инфраструктуре, енергетске ефикасности, предшколског и основног образовања и васпитања и развоја спорта.  

У Војводини су уређене 22 индустријске зоне, од тога десет је изграђено, а 12 опремљено

– За водоснабдевање и заштиту вода доделили смо укупно 382 милиона динара за три пројекта, и то у Вршцу за наставак изградње канализације отпадних вода у насељеном месту Павлиш, у општини Мали Иђош за изградњу магистралног колектора, а у Сомбору за наставак изградње водовода у насељеном месту Дорослово – напомиње Ковачевић. – Ти пројекти се остварују заједничким улагањем Покрајине и локалних самоуправа.

Фото: Кружни ток у Старој Пазови Фото: Упрва за Капитална улагања

Покрајина суфинансира три пројекта и у области локалног и регионалног развоја. За ту сврху је доделила укупно 499.868.960 динара Кикинди, Новом Саду и Суботици. У Кикинди ће се наставити изградња друге и треће фазе градске пијаце, за то је Покрајина издвојила 115 милиона динара, а Кикинда 20.305.681,34.

– У Новом Саду ће после избора почети уређење градског језгра, односно Позоришног трга, прву фазу радова Покрајина и Град Нови Сад финансирају с по 184.868.960 динара. У Суботици ће бити реконструисана и рестаурирана фасада зграда у центру града. Те радове финансирамо с 200 милиона динара, а Град Суботица улаже 47.123.315,78 – истиче Ковачевић.


Највише пројеката завршили с Новим Садом

Управа за капитална улагање Војводине развила је добру сарадњу са свим локалним самоуправама. Ковачевић наводи да у погледу брзине припреме и реализације пројеката предњаче Нови Сад и Рума. 

– Највише пројеката смо имали с Новим Садом. Све што смо започели, и завршили смо – истиче он. 


Он подсећа на то да су у прошлој години сваки град и општина у Војводини добили новац преко Управе за капитална улагања за реализацију најмање три до четири пројеката.

Фото: Реконструкције постројења за производњу и изградњу објеката за дистрибуцију топлотне енергије у Темерину Фото: Упрва за Капитална улагања

– У протекле три и по године смо испоштовали обећање које је председник Покрајинске владе дао на почетку мандата да ће бити остварен равномеран развој Војводине и да ћемо, у сарадњи с локалним самоуправама, заједнички улагати у развој. Све што смо почели, и завршили смо – наглашава наш саговорник.

Подсећа на то да су у Војводини опремљене укупно 22 индустријске зоне, од тога десет је изграђено, а 12 опремљено. Оне су важан услов за долазак инвеститора у локалну самоуправу. 


Суботичко позориште до краја године

За директора је у прошлој години најзначајнији пројекат био изградња зграде Телевизије Војводине на Мишелуку. Зграда је подигнута у року од две године. 

–  Сигнал је пуштен 25. новембра, грађевински радови су завршени четири месеца раније од уговореног рока, који је био одређен за март 2020 – наводи Ковачевић. – Преко Управе за капитална улагања Војводине финансирана је и изградња „Жежељевог” моста. Ове године настављамо финансирање радова на позоришту у Суботици. Уговорена је осма фаза изградње, и опредељено је по 400 милиона динара из Републике и Покрајине. Део новца ће уложити Град Суботица. Надам се да ћемо до краја године завршти и суботичко позориште – оценио је Недељко Ковачевић.


По завршеном конкурсу Управе, новац је опредељен и за финансирање и суфинансирање изградње, доградње, реконструкције и санације објеката предшколског и школског образовања. Покрајина је доделила укупно 215 милиона динара Иригу, Пећинцима и Сремској Митровици. Ковачевић наводи да ће Ириг урадити енергетску санацију објекта „Чаролија” дечје установе „Дечја радост” у Иригу, Пећинци ће наставити изградњу објекта Предшколске установе „Влада Обрадовић Камени” у Шимановцима, а Сремска Митровица ће опремити нови објекат ОШ „Јован Поповић” у том граду. Значајна свота – укупно – 1,722 милијарда динара – додељена је и за саобраћајну инфраструктуру Ади, Бачу, Бачкој Паланци, Бачком Петровцу, Беочину, Жабљу, Иригу, Опову, Панчеву, Руми и Шиду. Додељен је новац и за реализацију пројеката из области енергетске ефикасности. Покрајина је општини Темерин доделила 51.999.511. динара за завршну фазу реконструкције постројења за производњу и изградњу објеката за дистрибуцију топлотне енергије у општини. Учешће општине у том пројекту је 10.399.902,20 динара. За развој спорта додељено је укупно 362 милиона динара, од тога Белој Цркви 135.137.691,62 динара и Зрењанину за другу фазу адаптације Градског стадиона 190.862.308,38.      

Ержебет  Марјанов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести