Недимовић најавио од понедељка процену штете, потом помоћ

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обишао је данас више села у општини Петровац на Млави погођеној поплавама и најавио да ће се од понедељка вршити процена штете, а да ће држава у међувремену да учини све да се живот у том делу Србије врати у нормалне токове.
1
Фото: Tanjug

О финансијској помоћи, каже Недимовић, биће речи када се процени штета.

"Са Канцеларијом за јавна улагања биће направљен програм као што је то урађено у Обреновцу 2014. и 2015. године", рекао је Недимовић новинарима у селу Буровац.

Он је казао да ће држава ставити у функцију све што има на располагању како би помогла становништву, наводећи да ће у ту општину бити допремљене сушилице, камиони за чишћење, цистерне са водом.

Министар је разговарао са председником општине Душком Нединићем о организовању комисија које ће радити на терену како би се дошло до сваког човека.

"Да следеће недеље то урадимо и да онда изађемо са проценама и видимо како ћемо помоћи код објеката инфраструктуре и пољопривредног земљишта", рекао је Недимовић.

Министар је са директором "Србија вода" Гораном Пузовићем и председником општине Петровац на Млави Душком Нединићем обишао и село Крвије где је однет део пута.

"То морамо да решимо како би се живот вратио у нормалу", рекао је Недимовић, који је са локалним становништвом разговарао на који начин да се и у скоријем року ситуација стабилизује.

Ситуација у Малом Пожаревцу је у односу на јуче, када су домаћинства била готово поплављена, мало боља, а становништво се бави санирањем последица.

Након што се упознао са ситуацијом, Недимовић је рекао да се ту догодила "једна мала Текија".

За седам сати пало је 125 литара воде и тај поплавни талас направио је веће проблеме него онај 1984. године.

Министар је приметио да је проблем акумулација, направљена пре 55 година и да се о њој, како је рекао, мора водити више рачуна у текућем одржавању, иначе ће она правити проблеме.

"Овде је блато људима ушло у куће. Сада са председником општине организујемо да се то што пре изнесе и да се остаци анималног отпада уклоне како би се спречила зараза", рекао је министар.

Струје у овом крају има, вода се обезбеђује и ради се на томе да живот нормално функционише.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести