Неизвесност у косовском парламенту, опозиција на чекању

ПРИШТИНА: Потпуна неизвесност влада у косовском парламенту готово сат времена од последњег термина када је требало да буде настављена у уторак започета седнице, сазвана на захтев владајуће коалиције, на којој би посланици требало да потврде избор тима за дијалог са Београдом, на челу са Фатмиром Љимајем. 
kosovski parlament, tanjug
Фото: Tanjug/Video, arhiva

Нешто пре 16 сати у парламент је стигао и одлазећи амерички амбасадор, Грег Делави.

Посланик Иницијативе Нисма, Зафир Бериша, рекао је новинарима да се седница одлаже због посланика Српске листе.

Владајућа коалиција је, наиме, у проблему уколико посланици Српске листе не дођу на седницу, јер у том случају неће имати кворум, с обзиром на то да опозиција бојкотује ову седницу, а ако посланици Српске листе не гласају за, предложени преговарачки тим не мже бити потврђен.

У 16 сати када је требало да буде настављена седница у сали су била само два посланика владајуће коалиције.

Иако, су мале шансе да седница парламента сазвана на захтев владајуће коалиције буде настављена данас, посланици кажу да су уверени да ће предлог владиног преговарачког тима бит потврђен.

Шеф посланичке групе најутицајнијег опозиционог Демократског савеза Косова, Авдулах Хоти сматра да је несазивање седнице на захтев опозиције неуставно, јер та седница ниједном током протекла 24 сата није званично одложена.

"Овакво понашање говори о томе да су председник Скупштине и владајућа коалиција практично окупирали институције и не дозвољавају опозицији да делује у парламенту", навео је Хоти, пренела је Коха.

Посланик Глаук Коњуфца, шеф ГП ПС, каже да је ово својеврсна узурпација парламента и да владајућа коалиција није у стању да ни након 40 сати оконча заседање.

Коњуфца, који је посланик Покрета самоопредељење, позвао је Весељија да закаже седницу парламента која је требало да почне јуче у 10 сати.

"Ово је уставна обавеза, не трпи Веселијеве утакмице. Обавезно треба да сазове седницу јер желимо да то данас завшимо", рекао је Коњуфца.

У међувремену, независан посланик, Мимоза Кусари Љиља је оптужила косовског председника Хашима Тачија да је особа која изазива кризу на Косову и позвала посланике да му се одузме право да води дијалог са Београдом.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести