Некима ни нижи цензус не помаже

БЕОГРАД: Нижи цензус многима неће бити од веће помоћи када су републички  избори у питању, а у парламент ће ући четири листе - Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, СПАС Александра Шапића и Српска радикална странка, сагласни су Зоран Пановић из Демостата и Владимир Пејић из агенције Фактор плус.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Пејовић је за Н1 оценио да су већ дуже време у кампањи и актери који бојкотују и они који излазе на изборе, па ће формални почетак представљати у ствари финиш кампање.

Пановић, такође за Н1, наводи да се избори, који су расписани данас за 26. април, могу посматрати као транзиторни, после којих ће се опозиција надати, како каже, да се деси неко чудо, неки "дан Д".

"Савез за Србију се определио за стратегију делегитимизације... И после избора имаћемо наставак једне перманентне кампање", истиче Пановић.

Када је у питању медијско праћење изборних учесника, па и оних у бојкоту, Пејић каже да је видљивост потребна и онима који не излазе на изборе и да треба да се чују и њихови аргументи.

Он, међутим, напомиње да су они који бојкотују само део спектра и да не могу да очекују да они буду с једне, а сви остали који учествују с друге стране медијског колача.

Пановић додаје да ће многи пробати да ситуацију бојкота искористе тако да користе аргумент да су медији дужни да извештавају само о онима који излазе на изборе.

Медији се морају опредељивати према релевантности, а не да користе као алиби за извештавање. Треба се водити критеријумом новинарске професионалности, објаснио је Пановић.

Онима који се боре за цензус интересантније је да виде како то изгледа без оних који бојкотују изборе, али методолошки то није потпуно тачно, рекао је Пејић.

Он додаје да је СНС у сваком случају доминантна, са чим се слаже и Пановић додајући да СПС има танак двоцифрен рејтинг.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести