Нема признања Косова ни под којим условима

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић није данас искључио могућност померања састанка у Вашингтону, о чему шпекулише приштинска штампа, али је истакао да, кад год да буде састанка и где год - нема шансе за потписивање признавања Косова, ни под којим условима.
1
Фото: Tanjug
Вучић је рекао да једино што он гарантује то је да ће се на састанку у Вашингтону и Брислеу борити за интересе Србије, а онима који маштају да ће тамо бити потписано признање Косова поручује да не постоји могућност, ни под којим условима, да се тако нешто догоди.
 
Вучић је, у изјави новинарима након присуства приказу способности дела јединица Војске Србије на аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, упитан да прокоментарише писање о померању термина за састанак у Вашингтону, и да би он могао да траје дуже, односно преко ноћи, те да ли то значи да се планира притисак на Србију, рекао је да увек постоји притисак.
 
Казао је да још ништа није договорено, и да види да постоје иницијативе за врло кратко померање датума, за дан два.
 
Указао је да чека да види о чему се ради, након чега ће обавестити јавност и пружити одговор.
 
Нагласио је да увек постоји притисак на Србију, али да не треба унапред да бежимо и надамо се да се никада ништа не договори.
 
„Чини се као да се налазимо у дефанзивној позицији. Медији стално пишу ''чека нас овај ужас, па онај ужас''... Чини ми се да не разумемо добро тежину наше позиције. Не мислим да ће бити лако, а да ли лично осећам велики терет поводом тога, одговор је ''да''“, закључио је Вучић.
 
Волео бих да буду економске теме, не искључујем изненађења
 
Председник Вучић очекује и рекао је да би волео да на састанку у Вашингтону на дневном реду буду, према договору, само економске теме, али да ипак не искључује изненађења.
 
Упитан да ли се на састанку у Белој кући на столу могу наћи и политичке теме, како је недавно најавио министар спољних послова Ивица Дачић, Вучић је рекао да не зна шта домаћини могу да испоставе као теме, осим онога о чему је до сада обавештен, а то су економске теме, о чему се већ говорило.
 
"Не могу да гарантујем да неће, али бих волео да буду само економске теме, јер за политички дијалог и статусна питања је надлежна Европска унија, у складу са одлуком УН, што смо раније прихватили. Али, изненађења не искључујем", рекао је Вучић новинарима у Београду.
 
Каже и да прати шта пишу приштински медији и да се зна с ким Приштина има контакте и у америчкој и у бриселској администрацији, те да Београд није дошао до посебних закључака, сем онога што је и премијер привремених институција Авдулах Хоти већ потврдио, а то је да ће се разговарати о унапређењу економских односа на конкретан начин.
 
"Ако буде било шта друго, бићете одмах обавештени, реаговаћу и обавестићу вас о томе", рекао је Вучић.
 
О злочинима ОВК и Специјалном суду после Вашингтона
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Специјализована већа разматрати оптужнице бивших припадника тзв. ОВК 24. августа, а да се Србија суочавала са неким стварима које није могла да прихвати, о чему ће јавност бити обавештена после састанка у Вашингтону.
 
"Нисмо ми кликери да нас неко помера како хоће иако смо мали, а Америка велика", рекао је Вучић данас новинарима у Батајници на питање новинара да за три дана истиче рок да Специјализована већа одбаце или потврде оптужнице тужилаштва за злочине ОВК и да ли је међународна заједница спремна да се суочи са тим злочинима.
 
"Само мало поштовања тражимо за себе", напоменуо је Вучић.
 
Поводом 22 године од нестанка српских новинара са КиМ Ђуре Славуја и Ранка Перанића, које још није расветљено, Вучић је рекао да ми не можемо ништа да урадимо, а "косовској страни не пада напамет да открију где леже", јер је тешко да су после толико година живи, а да се ништа није знало.
 
"Ми смо спремни да отворимо све архиве, рекли смо то у Бриселу, и да ћемо копати у Батајници, али и да на КИМ буде ископано у року од 24 сата, али нису пристали на то. То је била фер и поштена понуда, али Хоти је почео да галами и то је био тужан завршетак", казао је Вучић.
 
Он је подсетио да је, када су отети новинари, посетио породицу Ранка Перанића у Бресју, где су Срби у то време били већина, као и у Косову Пољу, и другим околним местима, где смо, каже, за разлику од данас имали и органе власти.
 
"Тада сте могли да видите све проблеме са којима се суочавала држава", каже и додаје да је видео и трагедију која је задесила супругу Снежану и дете Перанића, због чега се тужно осећао, али ништа није могло да се учини.
 
На питање да прокоментарише писање приштинских медија и тумачење њихових политичара да би компромисно решење које предлаже Вучић значило размену територија тако што би се Лепосавић и још 17 села разменило за тзв. Прешевску долину, Вучић је узвратио питањем:
 
"Да ли су то сами смислили или им је неко помогао".
 
О Дечанима у Бриселу, борићемо се дипломатским средствима
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће на преговорима Београда и Приштине у Бриселу покренути питање изградње пута у заштићеној зони Високи Дечани, као и да не зна да ли ће то бити тема током састанка у Белој кући.
 
Вучић је новинарима у Београду, упитан да ли се о градњи у заштићеној зони Високи Дечани чуо са игуманом Савом Јањићем и да ли ће то питање бити тема разговора у Белој кући, који би требало да буду одржани 2. септембра, Вучић је рекао да је о Дечанима разговарао са Марком Ђурићем и другим представницима Канцеларије за Косово и Метохију и да је Београд у складу са тим преузимао одређене кораке.
 
"Наставићемо то да радимо. Ми можемо политичким и дипломатским средствима да се боримо за Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу, чак и за Бањску на северу КиМ, коју смо великим делом обновили и уложили огромна финансијска средства", рекао је Вучић.
 
Он је истакао да нема проблем да о томе разговара са било ким, уколико неко мисли да би он могао да помогне.
 
"Ја ћу свакако ту тему отворити у Бриселу, јер, то је једна од ствари о којој се мора говорити у Бриселу. А не знам да ли ће се о томе говорити у Вашингтону", рекао је Вучић.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести