Нема тензија око премијера, има око кључних питања за земљу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће влада бити формирана пре јесени.
v
Фото: Tanjug (Miloš Milivojević)

Он је негирао да постоје тензије по питању формирања владе и да су неки задовољни што ће бити део владе, а други незадовољни што то неће бити.

Одговарајући на питање поводом писања листа Данас да само њему одговарају тензије око избора премијера, констатовао је да то постоји само у нечијим главама.

Морате да ми објасните какве тензије. Да ли их има између Ане (Брнабић) и Милоша (Вучевић). Можда је то је у главама неких који мисле да би требало да буду премијери, а одавно не заслужују да буду ни државни секретари, узвратио је Вучић.

Он је истакао да око питања премијера неће бити тензија, али да постоје друге тензије и много важних кључних питања за земљу око којих има много тензија.

Ово је свако несто сто има најмање тензија, али ти људи морају протв мене да напису нешто на насловној страни, рекао је Вучић уз опаску да ако њега нема на насловној страни онда нико неће да их купи,а овако ће да купи две до три хиљаде људи.

Идемо у Брисел да покушамо да очувамо мир

Председник Србије истакао је да иде у Брисел на дијалог Београда и Приштине како би покушао да очува мир и стабилност, јер је то његов једини циљ.

Вучић је у изјави новинарима поручио да Србија никоме и ничим не прети, већ жели само да обезбеди поштовање међунардних правила, међународно правних норми од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума.

То су споразуми који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примењивани, истакао је он.

Вучић је, на питање да ли Аљбин Курти појачава реторику у односу на Београд због унутрашњих проблема, имајући у виду рестрикције струје, рекао да не жели то да коментарише.

Надам се да неће морати да искључују струју, јер би било лоше за њих, за нас и све људе који живе тамо. У питању велики новац. Струја може да се купи на тржишту, али питање је ко може да је плати. Питање је да ли је донео одлуку да се не задужује додатно или да ли нема новца, приметио је он.

Вучић је рекао да није лако јер је цена струје данас виша од 430 евра, а када се купује за зиму и више од 1.000 евра по мегават сату.

Код нас се за мегават сат плаћа 40 евра, што је 25 пута више, те додао да је питање колико један ентитета, или нека држава тај терет може да преузме на севе.

Ми и даље имамо новца, уз безброј проблема који нам се на дневном нивоу отварају у вези са струјом. За сада успевамо да издржимо. Имамо довољно новца да ни на који начин не угрозимо ниво јавног дуга, рекао је Вучић.

На питање како тумачи реакцију ЕУ, односно саопштење у којој се изједначава кривица Београда и Приштине за подиздање тензија на КиМ, и размену запаљиву реторике, одговорио је да нема никакав коментар.

Тако је најбоље, констатовао је Вучић.

Немамо ми проблем с темама, али зна се шта мора да буде ЗСО

Вучић је изјавио да Београд нема проблем с темама састанка у Бриселу, 18. августа, и да жели да разговара о свему, и о Заједници српских општина, али не на начин на који то жели Приштина, јер је успостављање ЗСО јасно предвиђено Бриселским споразумом.

Разговараћемо о свему, и сва та питања ћемо да покренемо, а да ли ће то да има било каквог смисла или неће, чему сам склонији да верујем, видећемо за два, три дана, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара на Војној академији.

На питање да ли ће Београд ставити на дневни ред тему таблица, јер се ближи 1. септембар до када је Приштина одложила одлуку о реципроцитету, Вучић је рекао да ми немамо проблем са темама.

Желимо и о ЗСО да причамо, али не тако што ће Приштина да каже да можемо да купујемо самолепљиве сличице, да лепимо у албум, да купујемо жваке и да нам неко говори да ЗСО мора да буде у складу са тзв. косовским уставом, јер је то бесмислео, онда нам и не треба, и сваки грађанин може такву заједницу на дневном нивоу да оснива, рекао је Вучић.

Подразумевало се, Бриселским споразумом, да овлашћења ЗСО буду много шира и већа.

Ако њих не интрересује Устав Србије, што би нас занимао њихов... Шта нас брига шта мисле и они и сви други, јасно је шта је испреговарано, рекао је Вучић.

Када је реч о питању таблица, понавља да је ту ситуација чиста:

Ако неко хоће на силу нешто да спроведе, може све на силу, само не зна се докле.. Немојте да очекујете од Србије да вам олакшава на било који начин, и не рачунајте да можете да проведете погром становништа, рекао је Вучић и додао да је "смејурија" оно што се последњих дана дешава на КиМ.

Постављају цистерне.. као мала деца, која су замислила да имају државу, а о држави не знају ништа, додао је он.

На питање шта очекује од састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, у уторак, уочи дијалога, Вучић је рекао да ће разговараи са Столтенбергом, као и са америчким представником Габријелом Ескобаром, и неким другима, те да не зна шта да очекује.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести