Немачка и Француска нуде дупли суверенитет као решењe за Косово

ПРИШТИНА: Француска и Немачка представиће на састанку у Берлину 29. априла план за споразум Београда и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда, и да се ради о идеји двоструког суверенитета, пише приштинска "Газета експрес" позивајући се на неименоване изворе.
brisel eu
Фото: Tanjug (video)

Како се наводи, тај план, који ће бити представљен на састанку коме ће присуствовати немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, не укључује поделу територије

"Говори се о двоструком суверенитету. Косово ће очувати територијални интегритет, али ће Србија ужива неки суверенитет над косовским Србима и српским црквама", тврди извор листа.

Према његовим речима, могуће је да цће Косово пренети део свог суверенитета на Брисел, а Брисел ће то пренети на Србију, како идеја не би звучала превише агресивно.

"Поменути су разни случајеви широм света као начин да се угоди и Београду и Приштини, али ствари нецће бити тако једноставне", рекао је извор и додао да учешће у Берлину целу ситуацију чини још нејасном. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести