Вучић: Тражиће пуно признање Косова, а да Србија не добије ништа

БЕОГРАД: Председник Србије и СНС Александар Вучић рекао је данас да Србији следи изузетно тежак период, да ће се од ње тражити признање пуне независности Косова, без подела, на пуној и целовитој територоји независног Косова.
sns predsednistvo4, tanjug
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Како је рекао, разговараће са кинеским и руским председником у Пекингу, а потом иде у Берлин, где га очекују веома тешки састанци са лидерима Француске и Немачке.

"Тамо нас не чека ништа добро, одмах да знате и не очекујем ништа добро. Једино очекујем почетак захтева за нови формат, где би циљ требало да буде признање независности а да Србија не добије ништа ....", рекао је Вучић.

Тражиће да уђемо у разговоре а да Албанци не укину таксе.

"По цену - не по цену коју треба да плати Србија, него ја - нећу прихватити да наставимо ма какав разговор без укидања такси, ма какви притисци били", поручио је Вучић.

Говорећи о захтевима и притисцима да Србија да призна независност Косова Вучић каже да не претерује. 

"И још да будемо срећни ако не уведу посебан трибуал за Србе и не осуде нас за све сексуалне злочине почињене на Балкану. Ништа нисам претерао, чак сам ублажио", рекао је Вучић.

У складу са тим, каже, притисци ће бити велики.

"Подржаваће и унутрашње елементе како би се смањивала снага српске државе и како би се до тог циља што лакше дошло", рекао је Вучић.

Како каже, притисци ће бити никад већи.

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Подсетио је да нема шта Албанци нису урадили против Срба и Србије - нису испунили Бриселски споразум, ни кључну тачку о формирању ЗСО, увели су таксе супротно свим међуанродним законима, донели платформу против разговора којом Србија мора да буде понижена, разорена и да призна Косово, увели војску супротнно чак свом уставу и ставу генарелног секретара НАТО, дозвољено им је то, шест месеци чекамо да повуку таксе, да их замоли међународна заједница, да се смилује и замоли своје чедо да их укине.

"Ништа се није догодило, напротив. Последњих недеља они долазе у Београд и позивају ме на различите састанке на којима инсистирају да ми нешто урадимо да "одобровољимо " Албанце па да они укину таксе. И ви станете, не верујете, а онда почињу лажне приче о катастру и дипломама, којима су опет варали Србију без обзира на наше лоше преговарање", каже он.

Када кажете - немогуће је без укиданај такси - они кажу - реците ви да нећете висе радити на блокирању признавања независности.

"Хајде да се договримо, да они не раде на кампањи признавања, па нећемо ни ми - а не не, не може тако, нормално је да они траже признавање..", предочио је начин на који странци износе своје ставове у разговорима са њима.

Истиче и да је кад је говорио да имамо шансу да се изборимо за компромис и када је проглашаван за издајника и бацана анатема, - то је мзозда била и последња шанса.

"Данас нам компромис више нико и не нуди. Данас сматрају да да су постигли договор у међународној заједници. Једино што ће нас да питају јесте да ли је кукуруз жут или жући...", иронично је приметио. 

"Говорим истину као што сам и тада говорио, иако је многима била болна. Изгледа да нико сем мене није желео неко решење, свима је одговарало да до решења не дође", каже он.

Упитао је и како је могуће да у албанским медијима на Косову постоји само једна мета и једна тема.

"Па, ако сам издајник, зашто ме нападају сваки дан, што толико воле протесте у Београду и навијају за њих толико? Или им смета Вучић јер јер знао шта су шпски интереси и сада је важно само срушти Вучића?", каже он.


Аплауз подршке за даме из градске власти и Србе са КиМ

Председник СНС Александар Вучић завршио је данас обраћање члановима Главног и Извршног одбора странке, уз молбу да аплаузом подзраве Србе са КиМ, али и чланице градске власти у Београду.

Вучић је затражио аплауз за представнице власти у Београду, које су, како је рекао, недавно одбраниле Скупштину града.

Говор је завршио молбом за велики аплауз за 27 Срба који су са Косова и Метохије пешице кренули на велики митинг у Београд, 19. априла, и за њихову издржљивост.

"Живело Косово и Метохија, живела Србија", завршио је Вучић, а чланови највиших страначких органа поново су дугим аплаузом, стојећи, изразили пуну подршку и њима и лидеру странке.


Осим подршке председнику, представници широке базе Српске напредне странке показали су данас јаку заједничку енергију. 

Пренео је да је испред сале остало 1.900 људи, као и да су дошли чланови из свих делова Србије. 

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb


Немојте ме звати, нисам доступан

„Ако до 6. маја не буду укинуте таксе на српску робу, биће одржана посебна седница Главног одбора СНС, на којој ћемо изаћи са мерама против Приштине“, поручио је данас председник СНС и Србије Александар Вучић.

Тада ће бити шест месеци од како је Приштина увела таксе на робу из централне Србије, подсетио је он у обраћању члановима Главног и Извршног одбора у проширеном саставу.

"А, одмах да кажем свима који су научили да жову телефоном и да прете, ако Срби само подигну руке у гард, а шест месеци нас туку и оставише нас у модрицама, немојте да ме зовете. Нисам доступан", рекао је Вучић. 

Србија има право на своје достојанство, понос и образ, закључио је Вучић.


Вучић је најпре рекао да је та странка у претходних 6 и по година покушала да промени земљу, која је била готово сасвим разорена земља, без наде и будућности и да земља може да се окрене у другом смеру. 

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

"Покушали смо да променимо, да урадимо све оно што је морало да буде урђено пре 20, пре 30 година. Да окренемо смер у којем иде, да покажемо да Србија може боље, да може више ,да може другачије", рекао је Вучић.

Има много разлога због чега је, каже, делимично задовољан.

"Један од кључних разлога је што Србија није висе пред банкротством. Србија је данас земља која четврту годину за редом има суфицит у буџету, јавни дуг са 78 посто БДП-а пао на 50 посто, незапосленост смањена са 25, 9 на 11, 9 одсто".


Уклонићемо блокаде, митинг не почиње док сви не стигну

Председник СНС и Србије Александар Вучић поручио је данас да велики скуп који је заказан за 19. април у Београду, у оквиру кампање Будућност Србије, неће почети све док не буду могли сви да дођу и да ће бити пробијена свака блокада коју покуша да постави опозиција да би спречила људе да дођу у Београд.

"Ајд'', пробајте да блокирате, па ћете да видите - сваку блокаду ћемо да вам пробијемо, на сваком месту. Да видите, бандо фашистичка, да фашизам у Србији неће проћи", поручио је Вучић, након чега је добио велики аплауз у Сава центру.

Он је на тај начин одговорио на најаве из Савеза за Србију да није искључена блокада путева по Србији, како би присталице СНС биле спречене да дођу на скуп 19. априла.

Како је рекао, митинг у петак неће почети док сви који желе не буду могли да дођу.

"А, ићи ћемо у свако село, у свако место, где год се било који следбеник фашисте Обрадовића, тајкуна Ђиласа и Јеремића усуди да блокира људе и да им спречи кретање... Док не ослободимо те путеве, неће кренути митинг у Беогаду, макар два дана чекали, овде у Београду", нагласио је Вучић.


Фото: Miloš Vučević, potpredsednik Glavnog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada, foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Плате и пензије су данас, додаје, значајно веће него што суз биле у време када смо преузели власт".

"За разлику од других, рекао сам делимично задовољан, иако сте видели јуче да смо добили похвале од Виктора Орбана за реформе, а пре неколико месеци од Владимира Путина, а пре њих неколико месеци и од светске банке и ММФ и других".

Нисам задовољан у једном делу, јер и даље имамо људи коуји су сиромашни и тешко живе. И то људи који данас тешко живе у Србнији.

Ти људи и најсиромашнији, и ниже средње класе и људи који тешко живе су наша највећа подршка, истакао је.

Зато што они највећу наду и шансу за будућност виде у странци.

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

"Говорио сам да не бих волео да постанемо као они, као ДС која се распала на 50 делова, па се онда поново ујединила када су угледали плен и помислили да поново могу да се дочепају плена...Рекао сам да бих волео да Србију доживљавамо на другачији начин, да имамо довољно снаге и мотива, жеље да се боримо за свој народ свуда и на сваком месту", рекао је он. 

То је, истиче, понављао и говорио управо зато што је видео да је та "тешка болест опхрвала један део наших људи", јер су постали "много важни", удаљени од народа и никада немају довољно времена да разговарају са грађанима.

Политичким противницима: Ми на улици не разговарамо 

Лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић одговорио је данас на захтеве опозиције, рекавши да се у Србији поштује закон, и да су у парламент добродошли, али да нема испуњавања њихових ултиматума.

Вучић је на седници проширеног Извршног и Главног одбора СНС поручио, уз опаску да је то рекао и на Председништву странке, да држава „Србија није њихова фонтана жеља“.

„Можете да урадите шта год хоћете, да уцењујете Србију не можете“, нагласио је он након чега је уследио дуг аплауз и скандирање чланова СНС „Ацо Србине".

Вучић је на такву, гласну и једнодушну подршку свих у сали узвратио да му је драго да људи из Председништва странке сад могу да виде шта народ осећа.

„Доста је било повлачења пред фашистичким лидером и двојицом тајкунских лидера. Србија се фашизма никада није плашила, већ се против њега борила храбро“, казао је он.

Вучић је рекао да захтеви опозиције показују да они не желе ништа за народ, већ само за двојицу тајкуна, Ђиласа и Шолака.

Како је рекао, један захтев се односи на РЕМ, иако по закону то не може да се испуни, али и упитао коме од грађана то треба, односно констатовао да људе пре свега занимају плате, пензије, веће субвенције...


А о изборима: Ако идемо, има да победимо убедљивије него икад

Председник Србије и СНС Александар Вуцицћ рекао је данас да ће са коначним ставом о изборима изаћи после састанака са светским лидерима, али, истиче, ако се иде на изборе, онда је циљ да политички противници буду побеђени убедљивије него икад. 

"Замолио сам Председништво, као и за Косово, да сачекамо завршетак разговора са кинеским председником Си Ђипингом, руским Владимиром Путином, лидерима Немачке и Француске, Ангелом Меркел и Емануелом Макроном. После тога, појавићу се пред Главним одбором, проширеним Извшним одбором, са коначним ставом", рекао је Вучић. 

Знате, ако идемо на изборе циљ је да их победимо убедљивије него икада. 


"Не, они то раде да би Ђилас и Шолак могли контролишу неке медије", констатовао је Вучић.

Други захтев се, каже, односи на РТС, што би, опет, ишло њима у корист.

Трећи захтев је, додаје, у вези са изборним законима, које су, подсетио је, "сами донели док су били на власти, а данас им не ваљају".

Вучић је рекао да су спремни да разговарају о томе, и да су им упутили позив за разговор у парламент, јер је скупштина једино место за то.

"Али, они онда кажу да неће у парламент, јер су нека ''виша сила''... Хоћете на улици, али ми на улици нећемо да разговарамо", поручио је он.

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

Вучић: Видим нову енергију у СНС

Лидер Српске народне странке (СНС) Александар Вучић потврдио је данас утисак извештача да чланови проширеног руководства странке показују јаку, заједничку енергију, приметивши да се догодило "мало чудо", нешто на шта је поносан, а то је да је видео нову енергију странке, коју није могао скоро да види.

"Одједном су у први план изашли и почели да се боре за свој народ, земљу и странку неки људи које нисам раније могао да видим, који показују зубе, као што никада у претходних година нису чинили“, рекао је он на седници проширеног Извршног и Главног одбора СНС.

Вучић је рекао да је видео,пре тога, да је једна део људи обухватила „тешка болест“, да никад немају времена да разговарају са грађабнима.

„Када ја не могу да их добијем телефоном, можете замислити када ће их обичан грађанин добити“, рекао је он додајући да је због тога тражио и желео да поново пробуди енергију да предтсавници странке буду снага народа, која ће да се бори за народне интересе, не за свој врх и функционере, а не да на народ не мисле и не виде га.

Он је указао да је после после много времена, под притиском различитих криминалних и тајкунских група, као и других политичких група, почео део функционера да се склања да не можете нигде да их видите када је тешко, а да се потом појавила нова енергија.

Рекао је да је када је видео да су неки упали на РТС намерно сазвао конференцију за новинаре да позове те који су упали да дођу у Председништво и преузме терет на себе.

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

„Од тог дана сам видео како се Србија буди, како расте отпор насиљу, тестерама, блокадама, крађама знаковава, нападима на градилишта. Да није било насих жена и девојака у Скупштини града које су се супроставиле фашизму питање је када бисмо се сви други пробудили. После тога као да је кренула лавина нове енергије“, истакао је он.

Указао је да је обилазећи Србију видео другачије људе и нову енергију.

„Део људи који нису готово ништа или баш ништа добили од странке решио је да устане и каже да хоће да се боре против насиља, за будућност Србије и који кажу имамо више снаге, храбрости од оних који нас вређају. Заједно са новом енергијом коју су донели, и мене су уморног препородили, да се у последњој гоидини мандата на челу странке супроставим“, подвукао је он.

Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

ГО СНС Три тачке: Митинг, КиМ и, потенцијално, избори

Припреме за велики народни скуп 19. априла "Стоп насиљу и будућност Србије", ситуација на КиМ и актуелна политичка ситуација и, потенцијално, расписивање избора - тачке су о којима је данас разговарало Председништво СНС.

То је члановима Главног и Извршног одбора странке у проширеном саставу пренео председник СНС и Србије Александар Вучић. Вучића су иначе учесници седнице дочекали вишеминутни аплауз, овације и добошари, и то у "два таласа", пошто их је он молио да прекину и седну, а други је уследио на повик из сале "живео Вучић", а уследило је скандирање "Ацо, Србине".

Осим подршке председнику, представници широке базе Српске напредне странке показали су данас јаку заједничку енергију. Пренео је да је испред сале остало 1.900 људи, као и да су дошли чланови из свих делова Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести