Немачки амбасадор импресиониран затвором у Сремској Митровици

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Немачки амбасадор у Србији Томас Шиб посетио је Казнено-поправни завод (КПЗ) Сремска Митровица, где је обишао више производних погона са опремом коју је поклонила немачка невладина организација "Хелп" за обуку осуђеника у циљу њихове ресоцијализације и лакшег проналаска посла након издржане казне.
zatvor u mitrovici
Фото: Dnevnik.rs

Том приликом, Шиб је рекао да је импресиониран начином на који је организован рад у погонима, истичући да обуке осуђеника увећавају њихове шансе за реинтеграцију у друштво.

"Ради се о томе да осуђеници буду спремни и припремљени за живот после одслужења казне", рекао је Шиб говорећи о подршци немачког "Хелпа" систему извршења кривичних санкција у Србији.

Управник КПЗ Сремска Митровица Александар Алимпић указао је да се у металском и дрвном погону те установе годишње произведе око 100 пољопривредних приколица, односно изради 100.000 палета, напомињући да је помоћ "Хелпа" од огромног значаја за обуку осуђених лица.

Алимпић је нагласио да се захваљујући овим машинама осуђеници обучавају за деифицитарна занимања на тржишту рада, што им, како каже, убрзава пут до запослења по изласку на слободу.

У металском погону тренутно је, како је рекао, радно ангажовано 356, а у дрвном 150 осуђеника.

Организација "Хелп" и Управа за извршење кривичних санкција од 2014. годне реализију бројне прогараме ресоцијализације у 10 казнено-поправних завода и окружних затвора, у којма се спроводи стручно оспособљавање осуђених лица и обуке запослених.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести