Немачки медији: Сигнал наде или опроштајна посета?

БЕРЛИН: Немачки медији придали су велику пажњу посети канцеларке Ангеле Меркел Србији тако да се вести о њеном боравку у Београду могу данас наћи у готово свим електронским и штампаним медијима.
р
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

„Меркел се дуго залаже за приближавање Западног Балкана ЕУ. Поводом њене последње посете у функцији канцелара поједини у региону се надају њеном даљем утицају, а други очекују само опроштајну турнеју“, истиче јавни сервис АРД.

АРД указује да се последњи пут у функцији канцеларке Меркелова налази на Западном Балкану.

"За једне је то путовање пуног симболичног значаја, које би могло унети динамику у замрзнуте конфликте. За друге то није било ништа осим опроштајне посете без праве перспективе за решавање великих проблема малих западнобалканских држава", указује АРД.

Јавни сервис истиче да је листа проблема на Западном Балкану дуга, од корупције, злоупотребе власти, ослабљеног правосуђа и често недостајуће слободе штампе, а на крају и нерешени конфликт Београда и Приштине.

Конкретна решења, у томе су јединствени посматрачи, каже АРД, неће донети последња посета канцеларке.

Политиколог Флориан Бибер тврди да посета Меркелове није ништа више од опроштајног путовања.

Према његовим речима, у суштини проблема, везано за европску перспектику региона, ништа се није променило, јер државе чланице могу да блокирају приступање због чега су приступне перспективе неверодостојне.

„Приступна перспектива није повезана са реформама већ зависи од воље чланица. То је довело до одређеног незадовољства у региону“, указао је он.

Бибер истиче да је то, нажалост, нешто где и немачка канцеларка не може региону да понуди стабилнију будућност.

То је, констатује, на крају и неуспех немачке канцеларке.

Немачка агенција ДПА истиче да је на конференцији за штампу у Београду било јасно да се ради о опраштању Меркелове, али и о наслеђу њене политике везане за регион који је за Европу и даље важан, иако је у последње време Европа запоставила тај регион.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести