Немачки војници остају на Косову

БЕРЛИН: Војници Бундесвера остају на Косову у саставу Кфора и наредних годину дана, одлучила је немачка влада, уз оцену да је ситуација на Косову стабилна, али још постоји потенцијал за конфликте, пре свега на северу, пренео је Дојче веле.
1
Фото: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Двадесет година након уласка на Косово, горња граница броја припадника немачке војске смањиће се са 800 на 400 војника. То обезбеђује да Бундесвер може брзо да реагује у случају неочекиваног погоршања безбедносне ситуације на Косову, наводи се у предлогу који је усвојен у Берлину.

"Наставак учешћа у мисији Кфора у интересу је немачке безбедности", наводи се у одлуци владе уз оцену да је ситуација у Републици Косово углавном мирна и стабилна, али да, због процеса нормализације односа са Републиком Србијом, још постоји потенцијал за конфликте и ескалацију.

То би, додаје се, могло да се појави као проблем, посебно у северном делу земље с већинским српским становништвом.

На Косову се тренутно налази око 70 немачких војника. Од проглашења независности 2008. Кфор је фокусирана на праћење развоја безбедносних структура које би требало да буду професионалне, демократски контролисане и мултиетничке.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести