Нереално да до краја јуна буде отворено више од два поглавља

БЕОГРАД: Судећи према Извештају Европске комисије мало је реално да до краја јуна буде отворено више од два поглавља, сматра дипломата Зоран Миливојевић и оцењује да ће, уколико не дође до отварања поглавља, то значити да је једини услов за напредак Србије у евроинтеграцијама да призна независност Косова.
Evropska Komisija EPA/STEPHANIE LECOCQ
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Како је навео Миливојевић, Извештај је веома важан за Србију, јер ће на основу њега земље чланице ЕУ одлуцивати да ли ће отварати нова поглавља у преговорима са Србијом до краја румунског председавања.

Он наводи да у овом Извештају немамо забележен напредак у поглављима 23, 24 и 35, који би гарантовао да ће процес евроинтеграција даље тећи у позитивном смислу, са позитивном динамиком која би тај процес убрзала. 

"Овакав извештај даје мало простора за неки озбиљнији оптимизам тако да је реално очекивати да се отвори једно или два поглавља, што би био политички сигнал да је ЕУ ипак заинтересована да се тај процес настави и да су заиста искрени у томе када кажу да желе да виде Србију у ЕУ", рекао је Миливојевић за Тањуг.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести