НЕСТОРОВИЋ ПОРУЧИО Напустили смо састанак оснивача, не и покрет, он формално не постоји

БЕОГРАД: Посланици листе "Ми - Глас из народа" Бранимир Несторовић и Александар Павић саопштили су да су у уторак напустили састанак оснивача удружења грађана "Ми - глас из народа", али не и покрет, јер, како кажу, он још није формиран.
s
Фото: Youtube printscreen/ NOVA S

Несторовић и Павић реаговали су на саопштење које је претходно објављено на сајту покрета "Ми глас из народа", у коме се наводи да су напустили покрет, и истакли да покрет тек треба да се региструје по закону о политичким странкама, тако да он "формално тренутно не постоји".

"Оснивачи су у седмицама после избора пробали да постигну сагласност о томе како будући Покрет треба да изгледа и више пута прерађивали предложени статут. Међутим, очигледно је да смо имали различита виђења будућег устројства Покрета – и то не само по питању облика његовог руковођења", наводи се у сапштењу које је објављено Несторовићем налогу Икс.

Несторовић и Павић тврде да се у саопштењу осталих петоро оснивача износи непотпуна слика дешавања на последњем састанку организације "Ми - глас из народа" и да их брзина његовог издавања наводи да сумњају у његове праве мотиве.

Додају да је тачно да су напустили састанак оснивача одржан у уторак 20. фебруара, а да су напуштању претходила, како тврде, "изузетно непријатна и неприхватљива дешавања која су довела до тог расплета".

"У петак 16. фебруара, после организационог скупа у Панчеву, (један од оснивача) Драган Станојевић је покушао да испровоцира Александра Павића тако што му је претио физичким насиљем на јавном месту и лично га увредио", наводи се у саопштењу Несторовића и Павића.

Они су пренели да је Несторовић на састанку изнео став да нова странка под називом "Покрет Ми - глас из народа" треба да има "председничко устројство", јер се досадашњи начин одлучивања показао недовољно делотворним, као и да је он понео несразмеран терет као носилац листе и њено најпрепознатљивије лице и стога сматра да треба да има и председничка овлашћења.

"У том ставу га је подржао Александар Павић, заједно са Синишом Љепојевићем. Међутим, остала четири оснивача су гласала против става др Несторовића, што је, уз неадекватну реакцију осталих оснивача на неуспелу провокацију Станојевића, довело до одлуке др Несторовића и Павића да напусте састанак - али не и Покрет, као што је наведено у саопштењу оних који очигледно покушавају да га присвоје", наводи се у саопштењу.

Како су навели, њихова неслагања су била принципијелна и да су Несторовић и Павић били мишљења да руководећи орган треба да се прошири за бар још троје квалитетних људи, али, како тврде у саопштењу, налазили су на противљење осталих оснивача, који су изгледа били задовољнији са статусом "недодирљивих првобораца".

Они сматрају и да током кратке изборне кампање, листа "Ми - глас из народа" не би могла да пређе цензус да носилац листе није био Несторовић, који је и даље потписник споразума групе грађана о изласку на изборе, заједно са Александром Павићем и још неколико посланика.

"Они који сада, на крилима популарности др Несторовића, покушавају да крену својим путем овенчани посланичким мандатима које су највише захваљујући њему стекли су, наравно, слободни да то раде. Али не на уштрб истине, и не тако што ће покушати да присвоје име 'Ми - глас из народа' као искључиво своје, а најзаслужнијег за изборни успех означити као 'разбијача' организације", наводе у саопштењу Несторовић и Павић. На сајту организације "Ми глас из народа" саопштено је раније данас да је у току процес преображаја тог покрет и да је дошло до извесних неспоразума унутар руководства, у групи од седам оснивача, тако да су Бранимир Несторовић и Александар Павић у уторак, како се наводи, "демонстративно напустили покрет".

Како се наводи, покрет наставља са планираним радом и преображајем у политичку странку, а њиме ће руководити Веће Покрета које чини пет оснивача - Синиша Љепојевић, Митар Ковач, Јован Јањић, Бранко Павловић и Драган Станојевић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести