Њилаш: У Војводини ове школске године 232 хиљаде деце

НОВИ САД: Нова школска 2017/2018. година за око 232 хиљаде деце и ђака на територији Војводине, почиње сутра, 1. септембра, у 44 предшколске установе, 383 основне школе и 131 средњој школи, рекао је покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Михаљ Њилаш.
7-poksekretzaprisvetunjilasimihalj-_blu-09a.jpg
Фото: Михаљ Њилаш, фото: Дневник (Б. Лучић)

Он је, у изјави за медије, истакао је да су се образовне установе, у складу са могућностима и потребама, припремиле да спремно дочекају нову школску годину. 

По његовим речима, секретаријат на чијем је челу, у овој години, с циљем побољшања квалитета образовно васпитног рада, издвојио је знатна средства која су до сада достигла 589 милиона динара. 

Та средства су се користила за разне намене, као што су редовне активности, програми и пројекти, затим за подизање квалитета образовно-васпитног рада, за израду техничке документације и санирање и поправке зграда, као и за регресирање превоза ученика средњих школа на територији Војводине, рекао је Њилаш.

Истакавши да је образовање у Војводини засновано на дугој традицији и њеним специфичностима као мултикултуралне, вишејезичне и вишеконфесионалне средине, Њилаш је рекао да се због тога нарочито водило рачуна приликом састављања школског календара, који је посебан у АП Војводини. 

Тако се у школској 2017/18, прво полугодиште завршава у петак, 22. децембра 2017, а друго почиње у среду 10. јануара 2018.

Ученици ће у другом полугодишту, које је временски дуже у односу на прво, имати прилике да се одморе и током два кратка распуста, казао је Њилаш.

Како је истакао, ресорни секретаријат улаже напоре да се кроз образовни систем у Покрајини задржи и унапреди остваривање права националних мањина - националних заједница на образовање на свом матерњем језику. 

Припремни предшколски програми и образовно васпитни рад у основним и средњим школама, поред српског, остварује се и на мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику, двојезички у национално мешовитим срединама, као и на страним језицима ако је реч о билингвалној настави, коју тренутно похађа 1409 деце и ученика у 14 установа, додао је он.

Он је, пожелевши свој деци и ђацима да буди марљиви и истрајни у обогаћивању свог знања и у овој школској години, најавио да ће сутра, 1. септембра, бити објављен конкурс за доделу покрајинског признања “Др Ђорђе Натошевић“ и позвао установе и појединце у образовању да искористе могућност да до 30. септембра предложе кандидате за то признање. 

Осврнувши се и на информацију о најављеном штрајку у појединим школама, Њилаш је истакао да штрајк није добро средство за остваривање права запослених у просвети. 

Надам се да ће се у међувремену постићи договор и да ће се одустати од штрајка, односно од скраћења часова, које није добро за ученике, јер тако мање науче, а касније је тешко надокнадити пропуштено скраћењем часова, подвукао је покрајински секретар за образовање.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести