Нормализован саобраћај на Јарињу и Брњаку

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Од јутрос у 8.00 сати нормализован је саобраћај на административним прелазима Јариње и Брњак, пошто је за возила успостављен режим са налепницама за прекривање специфичних делова регистарских ознака.
jarinje blokada, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Колона возила из правца из правца Рашке ка Лепосвићу је око два и по километра, јавља извештач Танјуга са лица места.

На северу Косова и Метохије распоређени су војници Кфора и они ће ту остати наредне две недеље.

Еулекс је раније саопштио да је ситуација на прелазима стабилна и они ће контролисати да ли се режим са налепницама примењује.

Рад на прелазима Јариње и Брњак из правца централне Србије привремено је био обустављен до јутрос, како би се извршила припрема система за режим налепница. Саобраћај се током викенда одвијао неометано само из правца јужне покрајине ка централној Србији.

Повлачењем припадника специјалних јединица РОСУ и распоређивањем припадника мисије Кфора, као и уклањањем физичких баријера са административних прелаза Јариње и Брњак, у суботу је завршена прва фаза спровођења споразума у вези са регистарским ознакама, који је постигнут у Бриселу 30. септембра.

Друга фазе споразума, чија примена је почела јутрос, подразумева издавање лепљивих налепница за прекривање релевантних ознака на регистарским таблицама које издају привремене институције самоуправе у Приштини.

Грађанима су на свим административним прелазима доступне налепнице, као и упутство за њихову апликацију, о чему могу очекивати и асистенцију полицијских службеникана самим прелазима.

Из Канцеларије за КиМ истичу да је обезбеђен довољан број налепница за спровођење споразума.

Из Приштине је саопштено да имају 300.000 комплета налепница које ће од данас бити у употреби.

Једнострана одлука Приштине о обавезној замени регистарских таблица, покренула је протест Срба који су од 20. септембра блокирали прелазе Јариње и Брњак.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести