НОВИ БЛАМ МИЛАНОВИЋА Убиство породице Зец је кукавичко, ХР са тим нема ништа

ЗАГРЕБ: Хрватски председник Зоран Милановић, чије изјаве о убиству три члана српске породице Зец у Загребу пре 30 година, Сребреници и актуелној влади изазивају оштра реаговања у Хрватској и земљама региона, поново је данас имао потребу да их појашњава тако што је овог пута рекао да је убиство породице Зец било кукавичко, али да хрватска држава са тим чином нема ништа.
zoran milanovic Foto: Tanjug/video
Фото: Победа социјалдемократе Зорана Милановића у председничким изборима у Хрватској,ипак, изненађење Фото: Танјуг/видео

На конференцији за новинаре након што је уручио одликовање некадашњој премијерки Јадранки Косор, Милановић је одговарао на питања новинара и приметио да је његове изјаве о породици Зец можда звуче грубо, али ће, каже, ипак поновити.

"За оне који то не знају јер су били мали, за оне који су били млади, па нису довољно упућени, и за оне који имају довољно година и који ово слушају, и толико су цинични да ће, без обзира на то што ја рекао, они даље по своме, говориће као што је ЦМС, јуче рекао да је прешао на страну зла на којој су Младић, Туђман, Млаћо - све су они то ускупусали заједно...", рекао је Милановић и додао:

"Случај Зец пре точно 30 година је случај мучког, кукавичког убиства једног загребачког месара, Србина по националности, богатог човека, о којем се причало свашта, што ме овде уопће не занима. Дакле, жртва број 1 је Михајло Зец, загребачки месар из центра града с кућом на Трешњевци, човек с доста новца, с породицом, с троје деце, човек који је многима позајмљивао новац".

Нашла се, казао је, група криминалаца у униформама хрватске полиције, већина с озбиљним предратним досијеима, људи без морала, емпатије, који су нашли лаку мету, или им се барем тако чинило.

"Човек је богат, може да буде опљачкан, а и Србин је, неће нико трепнути. Вуковар је пао три седмице раније, један од учесника у том гнусном чину је имао породицу у Вуковару која је настрадала, што га никако не оправдава. Други су очито имали криминалне намере, што се показало и касније", казао је Милановић, пренео је ХРТ.

Додао је да су, након што су грешком правосуђа пуштени, завршили у затвору због других кривичних дела.

Према Милановићу, ради се о, како каже, "људском талогу" и са тим греховима хрватска политика, с чином убиства, одузимања људског живота, нема ништа, па ни Туђман, па ни тај несретни Владо Шекс”.

"То је грозно. Моје питање гласи - је ли то након 30 година разлог за бичовање у леђа, да ли сваке године хрватска службена политика треба да признаје неки свој велики грех", упитао је Милановић и поновио раније питање:"Шта је још потребно".

Рекао је да је та политика набијања комплекса свакоме морално каматарење у којем неки људи системски учествују и живе на томе.

"И колико год ти пута кажеш: ''Жао ми је, грозно је'', није довољно. Клекни, лези, скини се", то не престаје", рекао је Милановић.

Казао је да се бори против таквог приступа и малтретирања, како српског народа у БиХ, тако и у Хрватској, јер има акредитиве борбе за права слабијих у Хрватској, а то је српска мањина.

Приметио је, међутим, да се то променило и да, како тврди, српска мањина више нису слабији и у том контексту поново таргетирао председника СНВ и посланика у сабору Милорада Пуповца, за којег је рекао да су он и дружина сада "јаки, арогантни, измишљају, лажу, морални су рекетари, морални каматари".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести