Нови лигаш остаје на челу Новог Бечеја?

Прекјучерашњим преласком Саше Шућуровића из Либерално-демократске партије у Лигу социјалдемократа Војводине, странка Ненада Чанка добила је место председника општине

Нови Бечеј, на чијем је челу Шурћуровић. То је уједно и једина општина у Војводини у којој ЛСВ има место председника општине.

Међутим, остаје питање да ли ће се тај политички потез одразити и на даље политичке односе у локалном парламенту у Новом Бечеју, где су одборници ЛСВ-а до сада били у опозицији власти, коју држи Шућуровићева бивша странка ЛДП и СНС.

За сада нема званичне информације о томе да ли прелазак председника новобечејске општине у други страначки табор отвара могућност да се мења личност на челном месту општине јер се не зна како ће се ЛДП одредити према бившем страначком функционеру, а јуче се није огласио ни ЛСВ, у чији је табор Шућуровић прешао.

Но, јесте познато да је за данас заказана седница Општинског одбора ЛДП-а на којој ће се одборници и чланови ОО странке одредити о Шућуровићевом преласку и како ће убудуће деловати у локалном парламенту.

Постоји неколико модалитета, а један је да ЛДП настави да буде у општинској власти, а Шућуровић остане председник општине, с тим да ће ЛСВ постати део владајуће коалиције СНС–ЛДП. Такође, једна од опција је да  одборници ЛДП-а пређу у ЛСВ и тиме практично већина у локалној скупштини остане непромењена а Шућуровић остане на месту председника, док је, како се незванично нагађа, најмања шанса да Саша Шућуровић изгуби подршку владајуће већине због напуштања ЛДП-а и буде смењен.

Некадашњи председник општине, носилац изборне листе „Преокрет“ Миливој Вребалов, који је у међувремену прешао у ДС, не очекује да ће промена страначког табора угрозити Шућуровићеву позицију, напомињући да је управо он кумовао изласку ЛСВ-а и ДС-а из владајуће коалиције оформљене након избора 2012. године, чије место је заузела Српска напредна странка.

– Интересантно је да је неко ко је управо избацио ЛСВ из општинске власти сада прешао у ту странку – каже Вребалов. – Али не верујем да ће Шућуровић изгубити позицију због тога. Јер у тој скупштини нема ни идеологије ни идеала ни политике, већ искључиво личних интереса.

Незванично сазнајемо да је и пре преласка донедавног председника Покрајинског одбора ЛДП-а за Војводину у странку Ненада Чанка већ „пао“ договор на локалном нивоу да Саша Шућуровић сачува позицију на којој је у општини. А који је резултат тог договора видеће се у наредним данима.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести