Нови мост код Остружнице готов до новембра 2018.

БЕОГРАД: Нови мост на Сави код Остружнице, на обилазници око Београда, биће завршен 2018. године, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић, која је обишла радове са представницима Европске инвестиционе банке.
1
Фото: Tanjug

"Јасно је да се овај мост завршава и следеће године биће готов. Поносна сам што су ту и инжењери пошто радимо мост уз потпуно нову технологију у Србији и Европи, а можда и шире", рекла је Михајловић новинарима.

Она је нагласила да Србија има дугорочну сарадњу са ЕИБ у области саобраћајне инфраструкутре и да финансирају не само путеве и мостове већ и железничку инфраструктуру.

Михајловић је рекла да очекује да ће са ЕИБ бити договорено финансирање за нове пројекте у области инфраструктруе, а то су електрификација и модернизација пруге Ниш - Димитровград и обилазнице око Ниша, где се очекује потписивање уговора у децембру.

Железнички пројекти који ће бити релизовани са ЕИБ су вредни 250 милиона евра, додала је.

Такође, Михајловић очекује са ЕИБ и уговор за финансирање прве деонице "Аутопута мира" Ниш - Мердаре - Приштина, а то је Ниш - Плочник, у вредности од 212 милиона евра.

Она је подсетила да ЕИБ учествује и у рехабилитацији путева у Србији.

Шефица ЕИБ-а за Западни Балкан, која је са Михајловићком обишла радове на мосту, Дубравка Негре је рекла да је са њом и техничка екипа те банке из Луксембурга.

Она је рекла да је ЕИБ улагао у обилазницу око Београда још деведесетих година, али да она није завршена због добро познатих околности, као и да су 2007. и 2010. потписали нове уговоре у износу од 100 милиона евра за завршетак овог дела обилазнице између Бубањ Потока и Батајнице.

"До сада смо исплаитили 80 милиона евра, остаје још да се заврши овај мост у току наредне године, као и петља Петлово брдо и онда смо завршили тај део улагања", навела је.

Она је нагласила да је обилазница око Београда важан део Коридора 10 који је пак део европског транспортног коридора чији је циљ да измести теретни саобраћај из Београда и преусмери на овај део Коридора 10 који ће спојити западну Европу са јужном и источном Европом.

Радови на изградњи другог моста преко Саве код Остружнице су почели, у присуству тадашњег премијера Александа Вучића, 19. јануара 2016.

Укупна вредност радова је 3,57 милијарди динара, а финансира се средствима кредита Европске инвестиционе банке, под веома повољним условима. 

Мост ће бити дуг готово два километра и биће изграђен паралелно са постојећим мостом, у оквиру изградње друге траке аутопута на обилазници око Београда.

Мост ће бити изграђен у оквиру изградње друге фазе аутопута Е-70/Е-75 на делу од петље "Добановци" до петље "Орловача".

Пројекат предвиђа изградњу леве траке ауто-пута иза моста у зони петље "Остружница" дужине 1.000 метара, као и уклапање две рампе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести