Нови погон данског Грундфоса у Инђији: Посао за више од хиљаду људи

ИНЂИЈА/НОВИ САД: Данска компанија “Грундфос” јуче је почела изградњу новог производног погона у Инђији за прављење циркулаторних пумпи последње генерације, а камен темељац поставили су председница Владе Србије Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атанасковић, председник општине Инђија Владимир Гак, данска амбасадорка, те представници данске компаније, као и њени запослени. Нови погон простираће се на око 17.000 квадрата и упослити још 250 радника.
b
Фото: srbija.gov.rs

Ана Брнабић каже да ће овом додатном инвестицијом Грундфос у Србији прећи бројку од хиљаду запослених, што је огроман корак.

- Ово је трећа највећа фабрика Грудфоса на свету, односно по броју произведених пумпи је друга, а по броју запослених трећа- рекла је Брнабић и захвалила се Данцима што су изабрали Србију за своју следећу инвестицију и што проширују своје капацитете у Инђији.

- Инђија и Грундфос су добар тим, што показује и ово проширење инвестиције, Грундфос као једна од најбољих, најреспектабилнијих и највећих произвођача пумпи, и Инђија и једна од најбољих европских дестинација за инвестирање и то према писању “Фајненшл тајмса”. Незапосленост износи око четири одсто, али у Инђији раде људи из читаве Србије- наводи Брнабић.

- Имала сам задовољство приликом претходних долазака у Инђију да отворим погоне домаћих инвеститора, међу њима и компанија из Крагујевца, који су запослили раднике из Крагујевца, Лесковца и других градова Србије, захваљујући пројекту “Моја прва плата”, који су и довели породице да живе овде - каже Брнабић. -Причала сам са два млада запослена инжењера у Грундфосу који раде на дигитализацији пословних процеса, 1993. и 1994. годиште из Београда и Новог Сада. Онај из Београда је рекао да му је лакше да дође до Инђије, него да иде у центар Београда да ради и то ће се све више дешавати и Србија ће постајати таква земља захваљујући бољим путевима, аутопутевима, модернизованим и бржим пругама, те ћемо имати модернију земљу где ће људи остајати да живе тамо где су рођени или где им се свиђа, а радиће у неком другом месту, као што се дешава у најразвијенијим земљама Западне Европе и света. То више није далека будућност, јер се већ дешава, а тога ће бити све више.

Грудфос је пример друштвено одговорне компаније, додаје Брнабић, и учествује у нашој зеленој транзицији, што је један од приоритета Владе, али даје и темпо транзицији.

Фото: srbija.gov.rs


Подигли лестивицу

Потпредседник за пословне операције Грундфос групе Микеле Стерлекини рекао је да је посвећеност, одговорност и вредан рад запослених у овој компанији довео до отварања новог погона, на шта је поносан.

- Ширимо пословање у Данској, Француској и сада у Србији, што траже и наше муштерије. Пре десет година подигли смо лествицу у Србији кад је реч о градњи и плановима мануфактуре. Сада ћемо то поново урадити и подићи лествицу још више кад је реч о иновацијама- тврди Стерлекини.


-Пре две године отворено је постројење које рециклира 100 одсто отпадних вода фабрике, а ново постројење ће бити једно од првих које ће део енергије за производњу добијати из сопствених обновљивих извора - рекла је Брнабић и додала да ће Влада почети да додељује субвенције нашим компанијама како би следили њихов пример, јер је то део зелене агенде који је Влада Србије зацртала.

Министарка привреде Анђелка Атанасковић каже да нова фабрика значи нова радна места и нова запошљења.

- Грундфос је 2014. године потписао уговор са Министарством привреде и био у обавези да уложи 50 милиона евра и отвори 300 нових радних места. Данас раде добро, производе више од четри милиона пумпи годишње и трећи су у свету по броју направљених пумпи, што Србији пуно значи. Они извозе више од 235 милиона евра годишње, те спадају у топ десет извозника у Србији. Зато су и одлућили да шире производњу- наводи Атанасковић. -У нови погон биће инвестирано 20 милиона евра и отворено 300 нових радних места за људе из Инђије, али и других места.

Владимир Гак каже да је пре 4,5 године рекао да ће Инђија бити највеће градилиште у Срему, па самим тим и у Србији, што јучерашњи догађај и потврђује.

-Ово не водимо као нову инвестицију, али јесте нових 20 милиона евра улагања у Инђију и 20.000 метара квадратних производног погона и Грундфос јесте једна од најзначајнијих инвестиција не само у Инђији, већ и читавој Србији- рекао је Гак. - За 15 до 20 дана у Инђији ћемо потписати 13. инвестицију за 4,5 године, чиме не могу да се похвале много већи градови. Када причамо о бројкама, са овом инвестицијом, то је више од 500 милиона евра директних улагања у Инђију. Животни стандард и квалитет живота више неће бити исти у Инђији и када завршимо “Тојо тајерс”, Инђија има разлога да буде поносна.

Гак каже да је стопа незапослености 4,1 одсто, односно 1.697 незапослених лица, али Грудфос треба да упосли још 250 радника, Тојо тајерс још 560 радника, и са другим инвестицијама, биће отворено 1.800 нових радних места, дакле биће негативна стопа незапослености.

Амбасадорка Данске у Србији Сузан Шајн рекла је да Грундфос запошљава више од 19.000 радника у свету и једна је од водећих компанија чији производи се могу наћи у 60 држава. Истиче и да имају свој пречистач отпадних вода у Инђији и не утичу на животну околину, али и посматрају запослене као највреднију карику у компанији, такође, како каже, услови рада су им одлични.

Директор Грундфос фабрике у Србији Вељко Тодоровић каже да је од организације са двадесетак људи, компанија израсла за десет година један од највећих извозника у Србији.      

М. Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести