Нови списак министара код Ане и(ли) Вучића

Прошло је готово две недеље откако што је премијерка Ана Брнабић изјавила да је реконструкција Владе отворена тема, па иако се не зна када ће она открити јавности имена оних који више неће седети у њеном тиму, из Немањине се није чуо ниједан глас против таквог потеза.
ana brnabic u skupstini, Tanjug
Фото: Tanjug

Сви министри који су на ту тему говорили у јавности поручили су да за њих реконструкција није баук, већ напротив. да је пожељан след корака. Потпредседник Владе Расим Љајић, који је и иначе противник ванредних парламентарних избора, поручује да је боље реконструкција од превременог гласања за српски парламент. На ту тему изјаснили су се пре њега председник Србије и лидер напредњака Александар Вучић и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, истичући да се о републичким изборима и не размишља пре 2020. године.

О томе када ће имена нових министара стићи у парламент нема ни назнака, већ је све у домену спекулација, тако што се као најизвеснији спомиње наредни месец. Премијерка Брнабић поручује да је за њу главни саговорник на ту тему Александар Вучић, као шеф странке која је окосница владајуће коалиције и од кога је добила мандат да формира свој кабинет. На питање да ли јој сметају прозивке да је продужена руке председника Србије, Ана Брнабић је одговорила да је њен „однос с Вучићем одличан“ и да на тај однос гледа „као на једну од највећих снага Србије“.

Увек сам пре за реконструкцију него за изборе, ако им већ није време и уколико нема разлога за њихово расписивање. А мислим да нема разлога за њихово расписивање (Расим Љајић)

– Много се консултујем с председником Вучићем зато што је он човек који, по мом мишљењу, најбоље познаје Србију – казала је премијерка. – Не знам никог ко боље познаје Србију, њене грађане, географски свако место, буџет Србије. Не сметају ми прозивке, ја знам ко сам и шта сам и резултати ће остати иза мене, а ако не остану резултати – они су били у праву.

Тему реконструкције Владе Ана Брнбић је отворила на копаоничком бизнис-форуму. Иако се о томе није конкретније изјашњавала, потпредседница Владе Зорана Михајловић казала је да су „медији последње, а СНС прво место за питање евентуалне реконструкције јер је СНС дао поверење сваком од нас да радимо у Влади или да водимо Владу“.


Ђорђевић: Премијерка је менаџер

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да о закону о родној равноправности у Влади нема неспоразума.

Он је најавио да ће тај закон у скупштинску процедуру ући у оквиру неког пакета „сродних“ закона. На питање о реконструкцији Владе Србије, рекао је да се он не бави својим учинком и да је премијерка „менаџер тима који руководи“ свим министрима.


– Јасно кажем да ће о реконструкцији одлучити СНС и председник Вучић – рекла је она. – Све чланове Владе, па и премијерку која је ванстраначка личност, предложио је председник Вучић, и за то добио подршку Председништва странке. Тако ће бити и с другим могућим променама у Влади. Све су то нормалне процедуре у политичким демократијама, тако је у Немачкој, тако је и у Србији.

Каже и да је њу председник њене странке и Србије давно „научио да је семафор важан“.

– Резултати су важни. Иза мене стоје резултати који су мерљиви било у километрима ауто-путева, пруга, било у расту грађевинске индустрије, броја издатих грађевинских дозвола и отворених градилишта. А да ли ће ме смењивати, говорити лажи о мени, правити од мене некакво чудовиште у неким медијима – сигурно хоће. Не сећам се да је иједна реконструкција прошла без тога – изјавила је Зорана Михајловић.

Она је додала да се о реконструкцији Владе није говорило ни у СНС-у ни на седници Владе, и нагласила да промене, да би имале резултат, „не би смеле да буду питање било чијег хира, ината, покушаја стварања кланова или рециклаже туђих изјава да би се добио неки медијски поен“. На питање о односу с премијерком, Зорана Михајловић одговара да је свима занимљивије да сниме да ли је непримерено направила гримасу него да се говори о томе који су циљеви Владе, колико смо урадили, може ли брже.

– Сматрам и сигурна сам у то да може много брже, одговорније, ефикасније и организованије. Ја сам професионалац у свом послу и председница Владе и ја имамо управо такав однос. Свако има своја задужења и на томе ради. Кад неке ствари не могу да се реше, очекује се од премијерке да донесе одлуке – објашњава она.


Љајић: Не би ме изненадило

– Не бих се изненадио да буде реконструкције, али не знам ништа, ни кад ће бити, ништа о персоналним решењима – навео је Расим Љајић. 

Како је казао, реконструкција зависи од водеће, стожерне странке владајуће коалиције – СНС-а. Та странка, нагласио је, има легитимно право да одређује ко ће бити у Влади, да ли ће реконструкције бити јер СНС сам има већину.

– То зависи и од премијерке која води кабинет – истакао је он.


На питање у каквим је односима с министром рада Зораном Ђорђевићем, Зорана Михајловић каже да с ким год да разговара аргументима, за медије је то сукоб.

– Мој страначки колега министар Ђорђевић и ја имамо потпуно другачије мишљење о једној важној теми, Нацрту закона о родној равноправности – подвукла је потпредседница Владе, али и напоменула да тај законски предлог више од шест месеци чека код министра.

Расим Љајић, који је и лидер СДПС-а, изјавио је да нема информације о томе да ли ће бити реконструкције Владе и да се о томе није разговарало. Међутим, он је рекао да је његов став да је боље да буде реконструкције него да се иде на нове изборе.

– Увек сам пре за реконструкцију него за изборе, ако им већ није време и уколико нема разлога за њихово расписивање. А мислим да нема разлога за њихово расписивање – казао је Љајић.

Додао је да су реконструкције готово редовна појава и да се тешко може наћи влада у Европи која је издржала цео мандат у истом саставу.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести